Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sem se schovávali funkcionáři KSČ: Nahlédněte do Husákova bunkru

Autor: bru/ČTK - 
17. listopadu 2015
10:09

Veřejnosti se otevírají dveře budovy ministerstva dopravy, kde měla v minulém režimu sídlo komunistická strana. V rámci připomínky boje za svobodu a demokracii si zájemci budou moci prohlédnout podzemní kryt komunistických funkcionářů nebo prostory, kde býval byt někdejšího prezidenta Gustáva Husáka. Navštívit ale mohou i kancelář nynějšího ministra dopravy a místa, kde se natáčely filmy jako České století, Bony a klid 2 nebo bondovka Casino Royale.

Loni si budovu při dni otevřených dveří prohlédlo 1400 lidí. V úterý ji zájemci mohou navštívit od 10:00 do 16:00. Připravena je pro ně prohlídková trasa, která ukáže nejzajímavější místa z historie nábřežního komplexu. Lidé uvidí části bývalého Husákova bytu nebo kryt z 60. let minulého století s artefakty z dob komunismu včetně původního stolu generálního tajemníka. Projdou se dvojitým točitým schodištěm z kararského mramoru a navštíví velký zasedací sál, uvedlo ministerstvo.

Pro návštěvníky je připraveno i několik expozic, jejichž prostřednictvím se jim představí organizace podřízené ministerstvu dopravy jako Ředitelství silnic a dálnic, Správa železniční dopravní cesty a Ředitelství vodních cest.

Reprezentativní budova na vltavském nábřeží, která je dnes kulturní památkou, byla původně postavena pro ministerstvo železnic. V letech 1960 až 1990 se stala sídlem ústředního výboru KSČ.

Neoklasicistní stavba s šestipatrovým středem a třípatrovými křídly vyrostla v letech 1927 až 1932 podle projektu architekta Antonína Engela, mimo jiné autora budov vodárny v Podolí, generálního štábu na Vítězném náměstí, stejně jako urbanistické koncepce nových Dejvic. O sochařskou výzdobu budovy se postarali Josef Mařatka, Josef Pekárek a Ladislav Kofránek.