Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Mrtví z Paříže vás dojímají, ti z Bejrútu ne.“ Kritici tvrdě odsoudili Facebook

Autor: všm - 
16. listopadu 2015
20:00

Po útocích v Paříži, při nichž zemřelo nejméně 129 lidí, spustil Facebook aplikaci Safety Check. Měla lidem pomoci zjistit, zda jsou jejich blízcí v bezpečí. Facebook také nabídl možnost dát na svoji profilovou fotku průhledný filtr v barvě francouzské vlajky, což se řady lidí dotklo. O den dříve se totiž odehrály například útoky v Libanonu, kvůli nim ale sociální síť žádné kroky nepodnikla. „U Paříže jsme reagovali pouze na poptávku od našich uživatelů,“ ohradil se Facebook pro Blesk.cz.

„Funkci Safety Check za 24 hodin od aktivace použilo 4,1 milionu lidí. Celkově se objevily k útokům příspěvky od více jak 78 milionů lidí,“ uvedla pro Blesk.cz manažerka komunikace Tina Kulow s tím, že to je důkaz, že Facebook reagoval adekvátně.

Bylo to prý poprvé, kdy sociální síť využila systém Safety Check kvůli teroristickému útoku. Za poslední rok byla funkce lokálně aktivována pouze pětkrát, a to z důvodů přírodních katastrof. Až nyní má Facebook v úmyslu aplikaci používat i v případě jiných typů ohrožení. Tím také vysvětluje, proč nereagoval na útok v libanonském Bejrútu.

„Záleží nám na všech lidech bez rozdílu a pracujeme na tom, abychom pomohli trpícím v tolika situacích, v kolika to jen dokážeme,“ popsal sám zakladatel Mark Zuckerberg pro zahraniční média.

My si soucit nezasloužíme?

Následně přišel Facebook ještě s možností aplikovat na svou profilovou fotografii filtr v barvách francouzské vlajky. Tím měli uživatelé vyjádřit alespoň symbolickou podporu Paříži. 

„Nabídli jsme tuto možnost, protože řada lidí z naší komunity nás o to žádala. Chtěli mít nějaký prostředek  k tomu, aby mohli vyjádřit Francii podporu. O to se dlouhodobě snažíme – umožnit uživatelům, aby dávali najevo, co je zajímá a trápí, vysvětlila pro Blesk.cz Kulow.

Tímto argumentem ale kritiky sociální síť příliš neutěšila. Mladý lékař z Libanonu napsal například na svém blogu stateofmind13.com: Když moji lidé zemřeli na ulicích Bejrútu, nikdo se neobtěžoval vyvěšovat naše vlajky. Ani Facebook se neobtěžoval vydat aplikaci, abychom věděli, jestli jsou naši blízcí v bezpečí. Když moji lidé zemřeli, svět nezačal truchlit, politici nezasílali smutné kondolence. Jejich smrt byla jen nedůležitou součástí každodenní agendy. A víte co? Já už jsem se s tím smířil. Smířil jsem se, že patřím mezi ty, jejichž život nic neznamená.“ 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině