Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Francie po útocích truchlí, Evropané mají strach. Co cítíte vy? Hlasujte

Před restaurací Le Carillon, jedním z míst útoku, lidé shromažďují svíčky a květiny.
Před restaurací Le Carillon, jedním z míst útoku, lidé shromažďují svíčky a květiny.  (Autor: Reuters, EPA, ČTK)
Autor: Klára Brunclíková - 
15. listopadu 2015
18:26

Evropa, která v posledních měsících neřeší skoro nic jiného než uprchlickou krizi, pláče nad teroristickými útoky ve Francii. V médiích se objevují indicie, že teroristé se do Evropy dostali skryti v zástupech uprchlíků. Politici v jednotlivých zemích uklidňují národy a varují, že nenávist k běžencům nikomu nepomůže – naopak – vytvoří ještě víc radikálních muslimů. Je to myšlenkový pochod, který zní racionálně, mysl mnohých Evropanů ale sužuje to, co racionální vůbec není – strach.

„Ne každý muslim je terorista. Musíme brát v úvahu všechna rizika, ale nepodléhejme hysterii, to bychom jen nahrávali těm cílům, které nepřátelé mají,“ apeloval vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) po útocích v Paříži.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker se snaží vášně mírnit ještě víc. „Země EU by neměly začít odmítat uprchlíky v reakci na útoky v Paříži,“ tvrdí. S tím se ale nechce spokojit český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jeho reakce mu prý nepřipadá dostatečná. „Jsme ve válce s Islámským státem a teroristy, ta válka byla vypovězena z jejich strany,“ rozčílil se. „Jestliže budeme pomáhat uprchlíkům, trváme na tom, že budeme mít právo veta, trváme na bezpečnostních prověrkách,“ doplnil premiér v ČT.

Sociální sítě plní videa, která člověku nedovolí zůstat bez emocí. Autentické záběry z teroristických útoků ukazují, jaké brutality jsou islamisté schopní.

Video Autentický záznam teroristického útoku - reuters
Video se připravuje ...

Ne všichni tak dokáží být zastánci klidného přístupu. Text plný vykřičníků například na sociální síti sdílel šéf hnutí Úsvit Marek Černoch: „To co se stalo je bezprecedentní tragédie a útok na celý svět! Jasně ukazuje, čeho jsou tito lidé schopni a že nemají sebemenší úctu k lidskému životu! Není na co čekat! Naše vláda musí okamžitě udělat všechny kroky k maximální ochraně českých občanů!“

Každý má tak v sobě svou vlastní pravdu. A názory Čechů se často diametrálně odlišují. Jedno ale mají společné – začátek. Je jedno, jestli je člověk pro, nebo proti přijetí uprchlíků, snad každý z nás totiž nejprve myslí na bezpečí, budoucnost dětí, osud Česka a při troše štěstí i na to, jestli se na sebe pořád může podívat do zrcadla.

Zajímá nás váš postoj. Máte po útocích v Paříži větší strach z migrantů?

Anketa
Máte po útocích v Paříži větší strach z migrantů?
počet hlasujících: 2350
Anketa
Máte po útocích v Paříži větší strach z migrantů?
ANO
94 %
NE
6 %
počet hlasujících: 2350