Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi často neplatí za energie a jezdí na černo. Dluhy pak řeší příliš pozdě

Máte dluhy? Nenechte je zajít příliš daleko.
Máte dluhy? Nenechte je zajít příliš daleko.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
13. listopadu 2015
19:52

Na 15. listopadu připadá Den bez dluhů. Zadlužení Češi tedy mají jedinečnou možnost udělat první krok k tomu, aby se dostali ze svých finančních problémů. Řada z nich se ale za své trable s penězi stydí a nechce o nich mluvit. Senioři se dostávají do dluhů kvůli bydlení, mladí kvůli jízdám na černo.

Velká část návštěvníků loňského Dne bez dluhů většinou přišla až ve chvíli, kdy už čelili mnoha exekucím. Každá situace je řešitelná, ale neměli byste své finanční závazky nechat zajít příliš daleko. Pak je obtížnější se z dluhové pasti dostat.

Starší lidé se na stánky Dne bez dluhů chodí radit o dluzích, které vznikly z nesplácených větších půjček na bydlení. Mladší lidé mezi 18 a 25 lety často na stánky přicházejí s drobnějšími dluhy, které vznikly například z půjčky na telefon nebo neplacení pokut za černou jízdu v MHD. Takové dluhy je potřeba velmi rychle řešit, protože se mohou navýšit a je pak velmi těžké je splatit,“ popisuje účastníky loňského ročníku Dne bez dluhů Fixová, mluvčí společnosti KRUK.

Češi platí pozdě energie

Pokud si Češi půjčí u rodiny nebo přátel, s vrácením peněz si dávají na čas, stejně jako při platbách za mobil.

Nejčastější dlužné částky, kvůli kterým se spotřebitelé dostávají do prodlení se splatností:

  • účty za mobilní telefon do 1 000 Kč (72 %)
  • účet za internet do 1 000 Kč (70 %)
  • elektřina a plyn 1 001–5 000 Kč (54 % respondentů) 
  • nájem 5 001–20 000 Kč (44 %)
  • hypotéka 5 001–20 000 Kč (43 %)
  • půjčky od bank nebo nebankovních institucí 1 001–5 000 Kč (40 %)
  • půjčky od rodiny nebo přátel 5 001–20 000 Kč (31 %)

Máte dluhy? Svěřte se

V Hradci Králové, Ústí nad Labem, Ostravě, Olomouci, v Brně a na Masarykově nádraží v Praze čekají na dlužníky informační stánky, kde odborníci radí, jak s dluhy naložit. Akce Den bez dluhů běží i v sobotu od 8:00 do 12:00 a v neděli vás poradci čekají v historických vozidlech v Ústí nad Labem, Plzni, Ostravě a Hradci Králové mezi 12. a 18. hodinou.

Letos se akce koná už počtvrté. Odborníci se shodují na tom, že většina lidí, která se chtěla poradit, se za své dluhy styděla. „Velmi často se ze začátku schovávali za dluhy, které patří někomu z rodiny nebo známému. Později často vyšlo najevo, že jde přímo o samotné dlužníky,“ ukazuje trend v oblasti mluvení o dluzích Markéta Fixová.

majojo ( 14. listopadu 2015 12:33 )

A žijte z průměrného platu a ještě přispívejte na charitu...

majojo ( 14. listopadu 2015 07:32 )

A já mu to i věřím. Banky, operátoři a jiné humanitární instituce vám krásně zpívají, než se chytnete drápkem. Pak mlčí třeba i pět let a pak přijdou s pohledávkou na statisíce. Kdyby se to stalo mně, radši si to odsedím, než dát těmhle hyenám korunu. Na černo jezdím úspěšně už patnáct let od chvíle, kdy jsem platila penále za jízdu, kterou jsem podnikla v době, kdy jsem ležela pod kyslíkem na ARO. Prý jsem si mohla odskočit projet se tramvají do Šárky, nebo, a to pozor, i když jsem byla zaintubovaná, mohla jsem půjčit svou občanku někomu z okolí, kdo zrovna cítil nutkavou potřebu projet se na černo tramvají, potkat revizora a pro tento případ se mojí občankou prokazovat. Tak zněwo rozhodnutí právníka zastupujícího dopravní podnik, jménem Tomáš Sokol. Známe z TV, že, gaunera jednoho.

zlymikes ( 13. listopadu 2015 20:29 )

Zcela mimořádně souhlasím s titulkem. Dnes jsem se seznámil s případem. Pán dlužil operátorovi za rok 2010 256 Kč a za rok 2011 362 Kč. V roce 2014 to dělalo 8250?- Zda se mu to vyplatilo? On ovšem tvrdí, že žádnou upomínku nedostal.

Zobrazit celou diskusi