Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Stále dražší energie? Evropa se chová strašidelně, varuje europoslanec

Čeká nás už jen zdražování?
Čeká nás už jen zdražování?  (Autor: Blesk archiv)
Autor: všm - 
16. listopadu 2015
05:18

Levnější energie bez hrozících výpadků: to by měla domácnostem přinést společná energetická unie. Alespoň podle vyjádření Evropské komise, která navrhuje její zavedení. Ve skutečnosti se ale pro spotřebitele dodávky naopak prodraží, pokud se nezmění plány ohledně „vnucování“ obnovitelných zdrojů. Pro Blesk.cz to uvedl europoslanec Evžen Tošenovský (ODS).

Pokud se půjde dál u alternativních energií cestou příkazovou a stavění si velkých cílů typu do roku 2020 uzavřeme atomové elektrárny, spotřebitele čeká už jenom zdražování,“ popsal politik. V současné době je jedním z bodů energetické unie skutečně podpora obnovitelných zdrojů. Závazek zní: snížit domácí emise skleníkových plynů v porovnání s rokem 1990 alespoň o 40 %.   

Podle něj by mohlo dojít k negativním dopadům pro firmy i domácnosti. „Zatím není technologicky vyřešené, jak ukládat energii, která se alternativně vyrábí a je nazbyt. Evropa se v této chvíli chová strašidelně, protože jsou v některých špičkách, kdy hodně fouká a odběry nejsou tak veliké, energie prodávány v minusových hodnotách. Podniky platí odběratelům,“ nastínil europoslanec. 

To by mohlo být sice pro spotřebitele výhodné, do hry ale vstupují další faktory. „Problém je, že musíme postavit zálohy pro všechno z obnovitelných zdrojů. Pro případ, když přestane foukat, nebude svítit sluníčko. Rozumím argumentům, že když budeme čerpat z obnovitelných zdrojů třeba z větrných elektráren, že bude potřeba pouze jedna vstupní velká investice. Do jejích propočtů se ale zapomínají uvádět nesmírně drahé překrývací mechanismy,“ uvedl Tošenovský.  

Stop uhlí

Jedním z bodů energetické unie, úzce souvisejícím se snahou o ekologicky šetrnější přístup, je dekarbonizace. Tedy odstranění uhlíku jako hlavního škodlivého elementu ze života euroobčanů. Proti tomu se staví řada členských států v čele s Polskem. „Znamenalo by to velký náraz do uhelných elektráren, průmyslu jako takového. Vytváří to obrovské obavy třeba u Poláků, kteří mají energetiku hodně postavenou právě na uhlí,“ popsal europoslanec. 

Podle něj musí být proměna energetického mixu spjata s vědou i výzkumem a pomalým pokrokem. Nesmí se vnucovat tvrdě úředním mechanismem. 

Vzájemná spolupráce je nutná

Naopak Tošenovský pozitivně hodnotí snahu o lepší propojení energetických soustav mezi členskými státy. „Regionalizace nějaký způsobem bude postupovat, protože bude technologicky nezbytná a nutná. Je třeba bránit se výpadkům, které se objevují a budou se jen zhoršovat. Propojení mezi sebou je zajisté důležité, má vliv na stabilitu celé sítě a bezpečnost dodávek,“ dodává politik.

EU je v současnosti největším dovozcem energie na světě; dováží 53 % veškeré energie, kterou spotřebuje, v ceně přibližně 400 miliard eur za rok. Řada členských států je silně závislá na omezeném počtu dodavatelů, zejména pokud jde o dodávky plynu. Z tohoto důvodu jsou zranitelné vůči narušení dodávek energie. Právě to by měla podle Evropské komise energetická unie pomoci řešit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 16. listopadu 2015 10:25 )

Obnovitelný zdroj energie je fyzikálně blbost. Jak jednou energii použiju, je nenávratně pryč. Ty zdroje musím mít, popř. je neustále vytvářet. K tzv. obnovitelným zdrojům energie musím mít neustále náhradní zdroje. Ty nejsou zadarmo. Přes veškerou svou problematičnost jsou nejlevnějším zdrojem energie atomové elektrárny. Skutečnost, že některé byly postaveny na nevhodném místě (Fukušima) nebo selhal lidský faktor (Černobyl) není důvodem k tomu, abychom se jaderné energie zřekli. Ovšem vykládej to politikovi, který je ve svém rozhodování poplatný názorům plebsu.

Zobrazit celou diskusi