Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Šmejdi znovu úřadovali. Z důchodců vylákali peníze na nádobí a čističe

Senioři jsou stále největším cílem šmejdů.
Senioři jsou stále největším cílem šmejdů.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ula - 
13. listopadu 2015
13:34

Jde o případ jako vystřižený z filmu Šmejdi. Důvěřivý senior se zúčastní akce s vidinou dárku, nakonec si nechá vnutit nekvalitní zboží za tisíce, které musí zaplatit namístě. I když pak od smlouvy odstoupí, peníze nikdy neuvidí. Před další podvodnou firmou varoval dTest.

Firma ARROCHAR nabízí důvěřivcům parní čističe, sady nádobí a keramické nože. Podle typického „šmejdského“ postupu vylákají seniory na předváděcí akci, kde je nákup povinný. Kdo odmítne, je vyveden ze sálu. Platí se na místě, jenže to je naposledy, kdy lidé svoje peníze vidí.

„Spotřebitelům se nedaří s jejími pracovníky spojit. Na adrese sídla není nikdo k zastižení a provozovnu uvedenou ve smlouvách úřady neevidují. Zásilky nepřebírá a vše se vrací zpět odesilatelům,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. „Po zrušení smlouvy přitom musí společnost vrátit veškeré obdržené částky ve lhůtě 14 dnů. A nejde o zanedbatelné sumy, kupní ceny se pohybují v řádech desetitisíců korun,“ dodává.

Senior peníze už neuvidí

Firma peníze nevrátí, i když to stanovuje zákon. A šance získat je zpět je mizivá. „Nejvíce problematické na předváděcím prodeji je právě ono zaplacení kupní ceny ihned hotově. O pár hodin později v klidu domova už lidé nákupu litují, ale šance na vymožení peněz zpět bývá mizivá. Prodejci nekomunikují, často mění sídlo, a navíc tyto společnosti nemívají žádný majetek,“ říká Zelený.

Statutárním orgánem společnosti je Josef Grznár, který figuruje v další společnosti s názvem Astena group s. r. o., která rovněž pořádá předváděcí akce. Ani tato společnost nedodržuje zákon, vyhýbá se zásilkám a peníze nevrací.

Nový zákon v nedohlednu?

Ve hře je v této chvíli novela zákona o ochraně spotřebitele, která zakazuje podnikatelům vyžadovat a přijímat během konání předváděcí akce a prvních 7 dnů od uzavření smlouvy jakékoliv platby. Senát ovšem vrátil návrh novely do Poslanecké sněmovny k dalšímu projednání.

antikaprik ( 14. listopadu 2015 06:53 )

blbec ostane blbcom

zelena.karkulka ( 14. listopadu 2015 01:00 )

moje bývalá tchýně byla lékařka a 2x tam jela nakoupit a to ani nebyla ještě v důchodu! 1. ,,zlatý,, hrnec,který měl vařít skoro sám bez tuku...samozřejmě se to zlato hned oloupalo a vařil úplně obyčejně..stál 15tis.Kč. 2. vysavač,který měl vysát vše za 60tis.

djaba ( 13. listopadu 2015 19:32 )

Na předváděčky se senilní důchodec s demencí nedostane ,protože ho to ani nenapadne nebo je imobilní .A opravdu , na zastávkách čekají dobře oblečení svěží senioři ,kteří by v běžném obchodě předražený výrobek nekoupili ,naopak v letácích jistě hledají akční slevy .Tak co s nimi ,koukají na televizi a čtou noviny a to samé udělají .

antikaprik ( 13. listopadu 2015 18:32 )

Keď vidím ráno na zastávke skupinu dôchodcov ako čakajú na vytúžený autobus na nejakú akciu, hovorím si dobre im tak. Nepíšem to preto, že by som im to prial, ale preto, že oni to chcú. A podľa rozhovorov čo vedú medzi sebou, nejedná sa o žiadnych dementov. Tak čo s tým? Moja máti kúpila ohrievač za 10 násobok normálnej ceny pred 10timi rokmi a bola urazená, keď som jej to povedal.Dodnes netrpí žiadnou duševnou poruchou,tak na základe čoho budú stíhaní šmejdi? Za to, že za vidinu obedu zadara predajú výrobok za neskutočné prachy? Je mi to až ťažko písať, ale skôr zaslúžia metál za využitie príležitosti.

tgbg ( 13. listopadu 2015 17:54 )

Takové zlodějny by za komunistů nikdo neudělal. Důchodci totiž neměli ani na jídlo a žádné zboží nebylo k dostání.

Zobrazit celou diskusi