Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velký mléčný test: Většina výrobků propadla, obsahovaly příliš cukru

Autor: ula - 
12. listopadu 2015
18:58

Každý Čech spotřeboval loni průměrně 225 až 300 kg mléka a mléčných výrobků. Ty jsou většinou vydávány za součást zdravého stravování, protože obsahují minerální látky a cukr. Ale některé výrobky obsahují cukr v takovém množství, který byste nečekali. Iniciativa Vím, co jím se rozhodla otestovat 19 mléčných nápojů a deset jogurtů. A výsledky negativně překvapily.

7 kostek cukru v jednom nápoji

Z 19 testovaných mléčných nápojů jich kritéria splnilo pouze pět. Nejvyšší naměřená hodnota mezi testovanými výrobky byla 10,9 gramu na 100 gramů výrobku. Celý výrobek tedy obsahoval téměř 35 g přidaného cukru, což odpovídá 7 kostkám cukru. „Z tohoto množství bohužel jen minimum připadá na cukr z jahod obsažených v ovocné složce,“ uvedl Petr Hlavatý, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju.

Pokud tedy toužíte po zdravější variantě, musíte si koupit výrobek, do kterého bylo přidáno jen ovoce, nebo volit výrobek neochucený. Tyto nápoje testem prošly:

Tyto mléčné výrobky vyhovovaly. Tyto mléčné výrobky vyhovovaly. | Zdroj: Vím, co jím

I ochucená mléka vyhovují

Výrobek označený logem Světové obchodní organizace musí obsahovat do 5 gramů přidaných cukrů na 100 gramů výrobku. To splnily 3 neochucené a 2 ochucené výrobky.

 

Propadly i jogurty

Z deseti testovaných jogurtů vyhovoval přísným požadavkům pouze jeden. „Výsledky testu dokazují, že výrobci do mléčných výrobků nemusí zbytečně přidávat cukr. Čtvrtina testovaných výrobků se prodává s přijatelným množstvím přidaných cukrů. Pro výrobce je to signál, že by měli revidovat receptury a přizpůsobit své výrobky trendům zdravého životního stylu a vyváženého stravování,“ upozorňuje Lucie Gonzálezová, ředitelka iniciativy Vím, co jím a piju.

Z jogurtů prošla pouze Activia. Z jogurtů prošla pouze Activia. | Zdroj: Vím, co jím

Jaké mléčné nápoje můžete bez obav pít?

  • Madeta fitness – brusinka
  • Kunín jogurt na pití bílý
  • Kefírové mléko – nízkotučné
  • Moravia jahodové podmáslí
  • Moravia podmáslí kysané

 

Nejhorší z hlediska obsahu cukru byl nápoj Olma bionatura jahoda.

Nejvíce cukru měl nápoj Olma jahoda. Nejvíce cukru měl nápoj Olma jahoda. | Zdroj: Vím, co jím

Z jogurtů vyhověl výrobek Activia 0 % tuku. Nejhůře podle obsahu cukru dopadl jogurt Kostíci.

Jogurt Kostíci obsahoval nejvíce cukru. Jogurt Kostíci obsahoval nejvíce cukru. | Zdroj: Vím, co jím

tgbg ( 13. listopadu 2015 08:41 )

Za vlády komunistických vrahů a kolaborantů nebyl ani ten cukr.

realistaii ( 12. listopadu 2015 19:25 )

eurosračky co jsou v eu na výhoz v čr se prodají podnikatelským zlodějům, po nocích to tu vykládají z kamionů pro vyšší zisky chamtivých zlodějů Děsivá pravda o jedech v potravinách: V těle máme koktejl pesticidů! Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/354664/desiva-pravda-o-jedech-v-potravinach-v-tele-mame-k oktejl-pesticidu.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy Systém "rychlého" varování selhal: Jedovaté žampiony z Polska jsme už dávno snědli! Polské žampiony obsahovaly čtyřikrát víc pesticidů, než je povolený limit. Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/213183/system-rychleho-varovani-selhal-jedovate-zampiony- z-polska-jsme-uz-davno-snedli.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy Polské jedy jsou v Česku: Veterináři našli antibiotika v drubežím mase Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/201669/polske-jedy-jsou-v-cesku-veterinari-nasli-antibiot ika-v-drubezim-mase.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy spotřeba hovězího masa na osobu 1989 30 kg ročně ............po puči teroristů 1989 spotřeba hovězího masa na osobu 2014 8 kg ročně............jo chudoba má jméno kapitalismus

Zobrazit celou diskusi