Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko popelnice Evropy: Může za to škudlení? Nesmysl, odmítá europoslankyně

Nezdravá česká kuchyně a europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD)
Nezdravá česká kuchyně a europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD)  (Autor: Daniel Černovský a ČTK)
Autor: všm - 
13. listopadu 2015
05:00

Stejný obal, stejná značka, ale horší kvalita i chuť. To je u potravin v českých supermarketech v porovnání s těmi německými docela běžné. Nadnárodní řetězce tvrdí, že je to dáno naší preferencí nízké ceny na úkor kvality. To je ovšem podle europoslankyně Olgy Sehnalové(ČSSD) nesmysl, jak uvedla pro Blesk.cz. Ceny v českých supermarketech se prý od těch německých zase tolik neliší. Kvalita produktů ano.

„Firmy argumentují u východní Evropy chuťovou a cenovou preferencí. Z několika průzkumů vyplývá docela jasně, že to opravdu není ten důvod, proč se fenomén zrodil,“ okomentovala Sehnalová.

To si sama nedávno potvrdila i experimentem, z kterého vyplynulo, že v Německu mají podobné ceny, ale vyšší kvalitu. „Existují statistiky Eurostatu, z nichž vychází, že české potraviny jsou opravdu jedny z nejlevnějších. Ovšem když jsme paralelně s Potravinářskou komorou dělali průzkum, tak ceny potravin vyšly zhruba stejně v Německu jako u nás. Realizovali jsme nákup z pohledu běžného spotřebitele, který jde nakupovat základní potraviny,“ vysvětlila europoslankyně. Zhruba polovina výrobků prý byla dražší v Německu, polovina v Česku. „Argument o ceně tedy tak úplně platný nebude,“ dodala.

Otázkou ale zůstává, co proti podobným praktikám lze podniknout. Interpelace u Evropské komise obvykle pohořely na tom, že se nejedná o otázku bezpečnosti potravin. Je to tedy složitě postižitelné v evropské rovině.

Řešení ale možná existuje. „Můžeme se na to podívat z hlediska klamavé reklamy nebo z hlediska klamavé srovnávací reklamy. Není v pořádku, že pokud máte marketing na nějaký výrobek, který se lidem zažije, tak ten samý výrobek ve stejném balení se může jinde lišit, byť to tam máte třeba uvedeno někde malým písmem,“ popsala Sehnalová.

Podle jejích slov jde o narušení hospodářské soutěže. „Šetříte na marketingu tím, že máte už zavedenou jakousi značku. Jejíž příslib navíc nenaplňujete. Malé a střední firmy přitom tuto výhodu nemají,“ zdůraznila europoslankyně. 

majojo ( 14. listopadu 2015 08:15 )

Podruhé už nebude mít možnost takovou chybu udělat. Ty kolonie totiž zničí celej slavnej Západ.

majojo ( 14. listopadu 2015 08:13 )

Je hezké, že nám Čechům malý sběrač vajglů z berlínského Bahnhofu vyká.

majojo ( 14. listopadu 2015 08:10 )

Ovšem Made in Poland. Čtyři v tanku a pes by se zblili.

majojo ( 14. listopadu 2015 08:07 )

S komunisty, to ano, ale většina Ádových potomků sedí v Bundestagu dodnes. Suma sumárum, Hitler tu druhou světovou vlastně vyhrál. Akorát Angela mu to poslední dobu kazí.

majojo ( 14. listopadu 2015 08:05 )

Kdybyste udělala průzkum mezi námi Čechy, překvapilo by vás, že podle našeho dnešního tvrzení by do EU lezl jen málokdo. Od začátku se rýsovalo, že to bude průsšvih. A taky je. Jestli ve svatovítské kryptě českých králů něco rachotí, tak to Karel Iv, s Jiříkem z Poděbrad rotují jak vrtulník.

Zobrazit celou diskusi