Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Syřanům nebyli čeští lékaři dost. Malá Tetiana díky nim vstala z vozíku

Autor: David Klempíř - 
12. listopadu 2015
05:01

Všude kolem se střílelo, malá Tetiana společně s dalšími třemi dětmi proto vběhla do sklepa u sousedů. Myslely si, že se schovají do bezpečí. Místo toho jim ale pod nohama vybuchl granát. Devítiletá Tetiana byla jediná, kdo hrůzu přežil. Bojovat ale musela dál, hrozila jí totiž amputace nohy. Na Ukrajině ji operovali celkem 12krát, poslední zákrok pak absolvovala v Hradci Králové.

Bolest. To na Tetianu čekalo ve sklepě ve východoukrajinském Vuhlehirsku, který byl na první pohled bezpečný. Po explozi měla na celém těle popáleniny a navíc vážně zraněný lýtkový sval. „Přežila jako jediná ze tří dětí, které byly v blízkosti výbuchu,“ připomíná její těžký osud Jarmila Lomozová, zástupkyně ředitele Arcidiecézní charity Praha.

Do královéhradecké nemocnice se Tatiana dostala díky programu MEDEVAC ministerstva vnitra. Ten pomáhá především dětským pacientům z válkou postižených oblastí, kterým není možné zabezpečit léčbu v jejich zemi. Arcidiecézní charita Praha zajišťuje pacientům v průběhu jejich pobytu v České republice sociální asistenci, tentokrát se asistence ujala Diecézní katolická charita Hradec Králové.

„Již na Ukrajině proběhla operace včetně cévní rekonstrukce a tamní lékaři dívce zachránili nohu před amputací. Dále se ale její situace nezlepšovala. Kvůli poranění nervů nohu necítila a přestala chodit,“ uvedl lékařský náměstek Fakultní nemocnice v Hradci Králové Zdeněk Tušl.

V minulých týdnech prodělala Tetiana třináctou operaci a číslovka to tentokrát nebyla nešťastná. „Dívka díky ní může opět chodit bez invalidního vozíku,“ chválí Jarmila Lomozová péči hradeckých lékařů.

Po operaci a intenzivní rehabilitaci začala malá pacientka postupně narovnávat chodidlo a učila se znovu chodit. Po celou dobu byli Tetianě a její mamince nápomocní pracovníci z Diecézní katolické charity Hradec Králové, kteří zajišťovali kontakt s lékaři a personálem nemocnice včetně tlumočení. „Pomáhali jsme dívce také s doučováním, aby ve škole nezameškala,“ říká Jan Kočí z královéhradecké diecézní charity.

Tetiana je jednou z devíti pacientů, kterým letos pomohl program MEDEVAC. V rámci tohoto programu se do ČR dostaly i tři syrské rodiny s nemocnými dětmi. Jedna z rodin však posléze bez udání důvodu pokračovala do Německa. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) již oznámil, že na přijímání dalších syrských rodin se nic nemění. Do Česka mají dorazit ještě další Syřané, celkem 21 lidí, více než polovina z nich jsou děti.

S koordinací pomáhá ministerstvu již osm let Arcidiecézní charita Praha. „Poskytujeme pacientům sociální asistenci, říkáme jim vše. Od orientace v nemocnici přes vysvětlení průběhu léčby atd. K nemocným dětem chodí dobrovolníci,“ řekla Blesku Jarmila Lomozová s tím, že „největší vlnu“ nemocných lidí ze Sýrie teprve očekává.

Od roku 1993 do srpna 2015 bylo v rámci programu do České republiky transportováno a u nás léčeno 219 pacientů. Největší počet tvořili Ukrajinci, jichž přijelo 39. Dalších 38 nemocných lidí bylo z Iráku a 34 z Kosova.

Mohla přijít o nohu, čeští lékaři jí teď pomohli z invalidního vozíku: