Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zvířata před návštěvníky nedokážeme úplně ochránit, shodují se české zoo

Zoo není vězení a není možné zabezpečit všechny výběhy tak, aby se do některých návštěvník, pokud bude chtít, opravdu nemohl dostat.
Zoo není vězení a není možné zabezpečit všechny výběhy tak, aby se do některých návštěvník, pokud bude chtít, opravdu nemohl dostat.  (Autor: Tomáš Adamec)
Autor: sou - 
10. listopadu 2015
19:33

Ani noční stráž v Německu nezabránila ubití lachtaní samice v tamní zoo. Přes všechna bezpečnostní opatření se někdo dostal až k ní a prorazil jí lebku. Blesk.cz se proto rozhodl zjistit, jak dokážou zvířata ochránit české zoologické zahrady. Ty se ale soustředí hlavně na to, aby neutekl sám vystavený exponát. Zároveň přiznávají, že pokud se návštěvník rozhodne do výběhu dostat, nedokážou ho zastavit.

V německé zoo někdo zabil oblíbenou lachtaní mámu Holly. Právě zoologické zahrady patří celosvětově mezi nejnavštěvovanější místa. A útoky na zvířata nejsou ničím výjimečným.

„V roce 2010 se v košické zoo objevil například případ ukamenování tučňáka, které měli na svědomí agresivní slovenští teenageři,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí pražské zoo Jana Myslivečková.

Nebezpečí si je vědoma i zoo ve Zlíně. „V tak obrovském počtu návštěvníků se pak bohužel může objevit i takový návštěvník, jehož zájmem není strávit příjemné chvíle mezi exotickými zvířaty. Je to skutečně tragická událost,“ míní Romana Bujáčková ze Zoo v Lešné.

„Je nám líto, co se stalo v dortmundské zoologické zahradě, je smutné, že i takovéto věci se dějí,“ přidala se i Lenka Tesařová z liberecké zoo. V Německu stačilo násilníkovi vystřihnout díru v plotu, na cestě do výběhu lachtanů ho už nic nezastavilo. „Naše zoologická zahrada je zabezpečena standardním způsobem, jako všechny ostatní zoologické zahrady,“ připouští Tesařová.

Jak ochránit zvířata před lidmi?

Spousta zvířat v zoologických zahradách může být pro člověka nebezpečná, proto se na prvním místě řešila ochrana veřejnosti před vystavenými kusy. Situace se ale mění, a jak se zdá, bude naopak potřeba chránit zvířata před lidmi. „Expozice jsou zabezpečeny i proti vniknutí samotných návštěvníků do výběhů, ať už se to týká plotů, skel, vodních bariér. Naprostá většina návštěvníků plně respektuje návštěvní řád a nevstupují do zakázaných prostor,“ upřesňuje Bujáčková.

Do některých zoo jsou instalovány elektronické zabezpečovací systémy, včetně kamer a výběhy jsou pravidelně kontrolovány. Pokud by i tak návštěvník dokázal ke zvířatům proniknout, ošetřovatelé mohou okamžitě kontaktovat zoologa, bezpečnostní službu v zoo a v případě potřeby samozřejmě i policii. „Pokud se však někdo za každou cenu rozhodne dostat do výběhu, může se mu podařit překonat všechna opatření a bariéry,“ vysvětluje Bujáčková.

Na tom se ostatně shodují všechny zoologické zahrady, které Blesk.cz oslovil. „Nicméně zoo není vězení a není možné zabezpečit všechny výběhy tak, aby se do některých návštěvník, pokud bude chtít, opravdu nemohl dostat. Kdyby to tak mělo být, žádná zoo by nevypadala tak, jak vypadá, a byla by plná zdí, mříží nebo skleněných bariér,“ vysvětluje Myslivečková ze zoo v Praze.

Neselhala zoo, ale lidskost násilníka

„Jedná se o selhání lidskosti dotyčného pachatele, nikoli zoologické zahrady,“ dodala Tesařová. I v Liberci se ale setkávají se situacemi, kdy návštěvníci ohrožují životy zvířat. I přes veškeré zákazy a poučení je totiž návštěvníci krmí. „V některých případech tak mohou zavinit i smrt daného jedince, přestože to ve většině případů bývá neúmyslné,“ uzavřela Myslivečková.

Pro Gastona truchlilo celé Česko

Před třinácti lety se i v Česku truchlilo kvůli lachtanovi. Poté, co voda zaplavila spodní část pražské zoo, zůstávali všichni lachtani ve svém výběhu. Rozdělila je až utržená divácká tribuna. Gaston se nejprve zdržoval ve výběhu slonic, ale během následujícího dne zmizel. Přestože byl spatřen na mnohých místech, podařilo se ho odchytit až německým záchranářům.

Při svém putování uplaval 300 kilometrů. Ještě v den odchytu se za ním vydal tým z pražské zoo. Gaston ale uhynul na následky stresu, únavy a vyčerpání. Chladná voda ani dočasný nedostatek jídla mu neublížily a následná pitva neodhalila žádné zranění. Během léta 2003 se pak nečekaně narodilo Gastonovo posmrtné mládě, samička Abeba.

naidka ( 10. listopadu 2015 20:23 )

Na tygra by si to nedovolil. SRAB

Zobrazit celou diskusi