Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Buďte ve střehu i na toaletě: Barva moči může odhalit nemoc

Občas se v moči objeví i krev, nepodceňujte to.(Ilustrační foto)
Občas se v moči objeví i krev, nepodceňujte to.(Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
9. listopadu 2015
19:15

Nejen odpadní tekutina, ale také dobrý pomocník při odhalování vašeho zdravotního stavu. Už ve staré Číně měli lékaři pojmenování pro 90 různých zbarvení a zápachů moči. I dnes může barva vyloučené tekutiny odhalit, zda ve vašem těle nečíhá nějaká nebezpečná nemoc.

Ideální barva?

 

Obvyklá barva moče by měla být slámového nebo jantarového charakteru, bez zápachu. Pokud máte po ránu moč tmavší, není třeba se znepokojovat, je to způsobeno nižším příjmem tekutin. Během dne a při normálním příjmu tekutin by měla být barva lehce žlutá a bez zápachu.

 

Odchylky od klasické barvy či zápachu může způsobit užívání léků nebo určité „barevné“ potraviny (řepa, borůvky, atd.)

 

Pozor na krev!

 

„Tmavá moč může znamenat zvýšenou přítomnost bilirubinu, což může značit onemocnění jater a žlučových cest. Světle červená moč bývá při poruše metabolismu kyseliny močové. Kalná, páchnoucí moč zase signalizuje pravděpodobnou přítomnost infekce v moči. Bezbarvá moč bývá při vyšším příjmu tekutin, ale i při léčbě diuretiky – léky na odvodnění při léčbě vysokého tlaku –, ev. i při cukrovce,“ varuje primář urologické kliniky Josef Stolz.

Pokud se objeví v moči krev, měli byste zamířit za urologem. Občas se krev v moči objeví krátce, přesto se nevyplatí tento jev podceňovat.

 

„V případě dyskomfortu při močení, kalného zbarvení moče, která může i páchnout, je vhodné navštívit lékaře z důvodu podezření na pravděpodobnou infekci moče,“ říká Stolz.

 

Jak často si musíte „odskočit“?

 

Máte pocit, že chodíte na záchod často? Jenže co je vlastně často“? Těžko říci. Intervaly mezi močením závisí na celé řadě faktorů, které jsou velmi individuální,“ říká Marek Babjuk, přednosta Urologické kliniky FN Motol, a dodává: „Důležité ale je, aby člověk při mikci dokázal měchýř úplně vyprázdnit – tedy bez přítomnosti zbytkové moči.

Ovšem pokud chodíte na záchod příliš často, může to být také signál něčeho vážnějšího. „Častější nucení na močení, zvláště je-li spojeno s urgentním nucením nebo s úniky moči, může být známkou onemocnění močového měchýře nebo prostaty,“ uvádí Babjuk.

Jak problémům předcházet? 

 

Jednoduše lze říci, že pokud se chcete vyvarovat onemocnění močových cest, měli byste dodržovat pitný režim, osobní hygienu a vyvarovat se prochladnutí.