Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kontrola kotle na základě anonymního udání? Jedině s důkazy, tvrdí úřady

Ilustrační foto
 (Autor: Ilustrační Foto Blesk - David Tesař)
9. listopadu 2015
10:50

Novela o ochraně ovzduší by měla zavést i kontroly kotlů v domácnostech. Lidé se ale bojí šikany ze strany úřadů. Podle ministerstva životního prostředí ale obava není na místě, uvedl deník MF Dnes. Kontrola bude mít jasně daný postup a přístup do domácnosti bude omezený pouze vstupem k tepelnému zdroji a palivům. Navíc proti výsledku je možné podat námitku.

„Podnětem k zahájení úkonů úřadu mohou být fotografie, videa pokrývající více než třicetiminutový kontinuální záznam kvůli prokázání, že se nejednalo pouze o fázi roztápění,“ uvedl MF Dnes ředitel odboru ochrany ovzduší ministerstva životního prostředí Kurt Dědič. Na jejich základě pak úředníci zváží, jestli bude nutné obstarat další důkazy, nebo je evidentní, že došlo k porušení zákona například tím, že majitel pálil nepovolená paliva.

„V případě, že stížnost není doložena dostatečnými podklady, vyžádá si správní orgán doplnění podkladů a svědectví nebo si je sám opatří (místní šetření, měření tmavosti kouře nebo další metody),“ vysvětluje Dědič. Pokud během dvanácti po sobě následujících měsíců obdrží orgán ochrany ovzduší opakovaný podnět na podezření ohledně porušování zákona o ochraně ovzduší s doloženými dokumenty, uváží, zda se stížnost zakládá na důvodném podezření.

V popelu pozor na těžké kovy

Kontrolu kotle je možné podle kontrolního řádu provést po ohlášení nebo ji zahájit oznámením až po příchodu k domu provozovatele. „Pokud bude provedení kontroly předem ohlášeno a provozovatel nebude k zastižení či nebude součinný při provedení kontroly, je možné mu udělit pokutu až do výše 50 tisíc korun,“ upřesňuje Dědič.

Úředníci se při ní budou prokazovat pracovním průkazem. S účastí policie se nepočítá. Každopádně si ji ale obec ke kontrole přizvat může. V popelu pak budou hledat především těžké kovy, organické látky, plasty nebo chemické látky. „Pokud nebude možné zajistit vzorky popela, je možné zajistit vzorky následně opakovanou neohlášenou kontrolou,“ dodal Dědič.

Kontroly provozu kotlů na pevná paliva byly zavedeny zákonem o ochraně ovzduší z roku 2012. Mají se jednou za dva roky. „První kontrola by měla být provedena odborně způsobilou osobou do konce roku 2016. Současná novela zákona v tomto ohledu nic nemění,“ uvedl ředitel odboru ochrany ovzduší ministerstva životního prostředí.

zlymikes ( 9. listopadu 2015 12:21 )

jsem rád, že někdo neztratil mozek a dal podmínku -nepřetržitý záběr videa po dobu 30 minut, aby se vyloučilo, že nejde o zatápění. To mnozí blbci neví a žalují už nyní. Ještě že poliši taky občas mají mozek.

Zobrazit celou diskusi