Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Likvidační pokuta pro pražskou nemocnici? Na Homolce mají zaplatit tři miliardy

Nemocnice Na Homolce má zaplatit pokutu ve výši tří miliard korun. Ministr zdravotnictví nevěří, že to finanční úřad myslí vážně.
Nemocnice Na Homolce má zaplatit pokutu ve výši tří miliard korun. Ministr zdravotnictví nevěří, že to finanční úřad myslí vážně.  (Autor: Profimedia/Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: kle - 
6. listopadu 2015
18:52

Finanční úřad udělil Nemocnici Na Homolce pokutu téměř 3 miliardy korun. Podle jejího vedení to odpovídá celoročnímu obratu nemocnice, nebo také částce, za kterou by se lékařům a zdravotním sestrám navýšily platy za celý rok. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) považuje tuto sankci za špatný aprílový žert, informují Lidovky.cz.

Pokuta je přesně 2 992 838 136 korun a v září ji nemocnici udělil finanční úřad. „Vyměřená částka téměř tří miliard se prakticky rovná ročnímu obratu nemocnice, a je tedy v podstatě likvidační,“ řekl serveru Ivan Oliva, od loňského října ředitel Nemocnice Na Homolce.

Pokuta se vztahuje na období let 2011 až 2013. Tehdy byl jedním z ředitelů nemocnice i Vladimír Dbalý, který byl v dubnu obžalován v souvislosti se zmanipulovanými nákupy.

Pokutu vystavil Finanční úřad pro hlavní město Prahu. Nemocnice podle úředníků obcházela zákon o veřejných zakázkách, veškerý zdravotnický materiál si pořizovala přes svoji dceřinou společnost Holte Medical, a.s.

Ministr Němeček mluví o hodně špatném žertu

Výše pokuty se zdá absurdní ministru zdravotnictví Svatoplukovi Němečkovi (ČSSD). „Celá tato sankce ve mně spíše vyvolává dojem špatného aprílového žertu. Jinak bych se totiž musel domnívat, že se finanční správa hodlá hojit na likvidaci nemocnic,“ řekl Němeček.

Jak Lidovky.cz připomínají, výše pokuty odpovídá pětiprocentnímu navýšení platů pro lékaře a zdravotní sestry na celý rok. Vedení nemocnice již podalo odvolání na Odvolací finanční ředitelství v Brně.

handgood ( 6. listopadu 2015 19:07 )

Tak ministr zdravotnictví se diví výši pokuty od finančního úřadu? Proč asi všichni podvodníci směřují do Prahy? Je to přece ráj podvodníků, korupčníků a tunelářů. Nemine jediný den, kdyby se v médiích neobjevily zprávy o tunelech (Blanka, Opencard), podvodech, politické korupci a rozkrádání státní kasy. Kdyby musela Praha vrátit všechny nakradené peníze, musela by vyhlásit bankrot. Je to město státních institucí a úřadů a kde jinde se dá nejvíce krást, když ne u zdroje? Bohužel, je to i naše hlavní město a ostuda našeho státu.

Zobrazit celou diskusi