Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pro léky na předpis do lékárny? Přežitek. Brzy je dostanete poštou

Autor: zst - 
6. listopadu 2015
13:28

Léky proti alergii, na srdce nebo antikoncepci: takové přípravky bude nejspíš už brzy možné oproti receptu poslat pacientovi poštou. Potřebný návrh zákona už se podle deníku Mladá fronta Dnes připravuje. Ocení ho především senioři, matky na mateřské nebo lidé z odlehlých oblastí.

Lékárny budou ale muset k prodeji léků na předpis po internetu získat povolení. „Technicky jde o malou změnu v zákonu o léčivech, která by mohla do roka začít fungovat,“ řekl k návrhu jeho spoluautor a také majitel internetové lékárny Vladimír Finsterle.

Rozhodnutí, zda nakoupit na internetu, nebo v kamenné prodejně, by mělo být na pacientovi. Podobná praxe už funguje zhruba v polovině zemí EU. Pacient by dostal lék na základě kódu receptu, který by na internetu zadal, nebo by předpis poslal lékárně poštou. Lékárník by ho ověřil a do 24 hodin od doručení by pacientovi lék dorazil.

„Viděl jsem ve Švýcarsku, jak to hladce běží – léky přijdou zatavené v průhledné fólii, aby předtím, než se balíček zabalí, mohl lékárník znovu zkontrolovat, zda nedošlo k záměně,“ popisuje Finsterle.

Postižení by novinku uvítali. „Rádi to podpoříme. Ne každý má šanci se dostat do lékárny, když léky potřebuje,“ míní předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása. „V Americe už třicet let stačí, aby lékař zavolal lékárně, a ta lék pacientovi sama pošle po poslíčkovi,“ komentuje praxi v USA Jana Petrenko z Koalice pro zdraví sdružující pacientské organizace.

Politici by prodej léků on-line podpořili, i když se někteří bojí krachu menších lékáren. „Bude-li zachována role lékárníka v tom, že dál bude moci radit pacientům, což asi lze v moderní době zařídit internetem nebo u seniorů telefonem, pak si myslím, že stojí za to se tím zabývat,“ míní Jiří Skalický z TOP 09.

„Umím si to představit třeba u léků na štítnou žlázu, kde člověk skutečně dlouhodobě bere totéž a stejné dávkování,“ myslí si poslanec za ODS a lékař Bohuslav Svoboda. „Vím o tom návrhu, ale ještě jsem jej nestudoval,“ přidává další lékař Rostislav Vyzula, poslanec ANO.

Proti jsou lékárníci, právě kvůli možnému krachu malých kamenných prodejen. Podle Finsterleho ale řeší v zahraničí nákup přes internet v lékárně jen zhruba pět procent lidí. Je to podle něj lepší, než aby léky přivezla z lékárny sousedka, která se může splést. „Obávám se, že to zlikviduje roli lékárníka ve společnosti,“ tvrdí Filip Debef, majitel čtyř lékáren.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi