Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Holčička se měla narodit zdravá, ale je postižená: "Spící panenka" je vzhůru jen 15 minut denně

Autor: Tereza Hodáliková - 
7. listopadu 2015
05:33

Jako spící panenka vypadá celé dny malá Anička (9 měsíců). Na svoje rodiče se neusmívá a chvilky, kdy je vzhůru, tak ty by se daly spočítat na prstech jedné ruky! Jakmile se probudí, zívne si a už zase usíná… I když podle všech vyšetření neměla, narodila se postižená.

„Všechna vyšetření před porodem byla v pořádku, přesto se nám Anička narodila postižená. Nebo abych byla přesná, její mozek je mrtvý, obě hemisféry jako by neměla a fungují jen některé nervové kořeny,“ popisuje smutně maminka malé Aničky Jana Fernyaková (30).

Holčička proto celý den leží a spinká. „Kolik minut přes den je vzhůru? Tak jestli řeknu patnáct minut dohromady, tak je to opravdu hodně. V září jsme byli na vyšetření zraku, i tady má těžké poškození, na 80 % až 90 % nebude chodit, mluvit, dodneška nepláče a celý den opravdu vypadá jako spící panenka,“ popisuje maminka.

To, že Anička nepláče, má špatný vliv na její plíce. „V měsíci měla zápal plic. A jak ona nepláče, tak si je nemůže ani posilovat. Teď jsme byli na vyšetření a dostali jsme kortikoidy na plíce. Má je hodně oslabené, a pokud by onemocněla, tak může zemřít,“ pláče Jana s tím, že se vůbec s touto novou zprávou nemůže srovnat.

A jak se ke zdravotnímu stavu malé Aničky staví lékaři? „Nikdo vám neřekne dobré zprávy, připravují mě jen na to nejhorší, což je doživotní ležák… Já ale bojuju a cvičíme spolu pořád. Má celé svalstvo ztuhlé, takže se snažím, aby to nedošlo do fáze, že bych ji třeba za rok ani nepřebalila, jak by byla v křeči. Do toho teď hlídáme epilepsii. Ta se zatím neprokázala, ale určitě to taky přijde,“ dodává maminka.

vivieeen ( 8. listopadu 2015 17:37 )

 mrdounberlusconi poslouchej ty debile hovno o tom vis jediny kdo tady co vycucavvajivurcite nejsou lidi s postizenymi lidmi zkus se podivat okolo kdo okrada nas stat a pak neco mluv . Chtela bych vedet co bys delal v jeji kzri ty kretene

caskmo ( 7. listopadu 2015 23:23 )

Přesně tak, je až k pláči co tady někteří píši..chudák maminka, pokud si to čte, chtěla bych vidět kdyby někdo psal takový hnusy o jejich dětech.

caskmo ( 7. listopadu 2015 23:20 )

Jak tohle může někdo vůbec napsat....

kurioko ( 7. listopadu 2015 22:31 )

Měli by jí nechat jít, když tady být nechce. Je to prodlužování utrpení všech kolem a lékaři jí stejně nepomůžou, zázrak se nestane.

ianka ( 7. listopadu 2015 19:14 )

Jo, když panenka, tak jedině Chuckie z filmu Dětská hra. Určitá podoba by tady byla.

Zobrazit celou diskusi