Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Islám za 1190 korun. Čeští úředníci se školí na příchod muslimů

Státní správa se snaží pochopit islám.
Státní správa se snaží pochopit islám.  (Autor: Profimedia/archiv Blesk)
Autor: všm - 
4. listopadu 2015
05:20

Na zvyšující se počet muslimů v Česku se připravují i úřady. Pro zájemce z veřejného sektoru je k dispozici například kurz „Orientace v problematice islámu pro úředníky“. Naučí se v něm základní pojmy a pravidla náboženství, i jak řešit případné problémy plynoucí z neochoty muslimů začleňovat se do západní společnosti.

Česko patří mezi země s minimálním počtem muslimů. Studie ministerstva vnitra z roku 2007 uvádí v tuzemsku odhadem 11 235 vyznavačů islámu. Podle odborníků by se tento počet neměl dramaticky zvyšovat ani vlivem imigrační krize. Úředníci přesto chtějí být na příslušníky nové kultury připraveni. 

V tom jim má pomoci například kurz Orientace v problematice islámu pro úředníky. Ten nabízí pro zájemce Institut pro veřejnou správu Praha, který spadá jako příspěvková organizace pod ministerstvo vnitra. Seminář je určen pro „úředníky a vedoucí úředníky veřejné správy a zájemce o problematiku“.

„Kurz Orientace v problematice islámu pro úředníky nabízíme od roku 2012, kdy jsme jej akreditovali. Jeho vznik byl inspirován snahou poskytnout úředníkům veřejné správy základní informace o odlišné kultuře, se kterou se ve větší míře začínali v úředním styku setkávat,“ vysvětlila pro Blesk.cz Lenka Hronová z institutu.

Kapacita semináře je obvykle téměř naplněná, současná uprchlická krize bude řady zájemců pravděpodobně ještě zvyšovat.

Jak si veřejná správa poradí s muslimy

Zatím je vypsán jen jeden termín kurzu na 16. prosince od 9:00–16:20. Co se během necelých osmi hodin pracovníci veřejného sektoru dozví?

Například základní pojmy a termíny islámu, stručnou historii vztahů mezi islámem a západní civilizací, postavení muslimů v západním světě, ochotu muslimů ke kooperaci a začleňování se do společnosti a související problémy odrážející se do veřejné správy. To za 1 190 korun na účastníka.

Seminář povede Jiří Staňa. „Jde o vysokoškolského pedagoga a lektora v oblasti vzdělávání dospělých. Problematikou odlišných kultur a náboženství se dlouhodobě zabývá,“ popsala Hronová.