Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Němečkův velký experiment: Mladí doktoři budou mít nově jen 2,5 roku praxe

Mladí lékaři by měli mít nově pouze 2,5 roku povinné praxe. V současnosti je to v některých případech až sedm let. Sníží se také počet specializovaných oborů, které mají studenti medicíny na výběr.
Mladí lékaři by měli mít nově pouze 2,5 roku povinné praxe. V současnosti je to v některých případech až sedm let. Sníží se také počet specializovaných oborů, které mají studenti medicíny na výběr.  (Autor: www.profimedia.cz)
Autor: kle - 
3. listopadu 2015
09:12

Absolventi medicíny se v současnosti zaškolují pod dohledem zkušenějších kolegů někdy až sedm let. Nově jim má stačit 2,5 roku, plánuje ministerstvo zdravotnictví. Změnit by se měla i výuka lékařů. Kritici návrhu varují před poklesem kvality mladých doktorů, píší v úterý HN.

Ministerstvo zdravotnictví chystá nový zákon o výuce lékařů. Současný systém je prý zbytečně složitý. „Dnes je vzdělávání lékařů příliš rozdrobené,“ řekl listu Zdeněk Mrozek z České lékařské komory, který na návrhu zákona spolupracuje. Omezit by se měl počet oborů, které dnes absolventi medicíny studují. Ze 46 jich zmizí přibližně třetina. Také se výrazně zkrátí doba studia.

Ve výsledku by měli být „noví“ doktoři univerzálnější než nyní. Internisté by měli podle listu zvládnout léčit cukrovku i selhání ledvin. To nyní dělají specializovaní odborníci a univerzálních lékařů pro všeobecné interny je nedostatek.

Podle Zdeňka Mrozka nehrozí, že by se kratší doba zaškolování podepsala na kvalitě lékařů. „Stále bude platit, že si nejprve odpracují určitý počet měsíců pod dohledem zkušenějšího kolegy. Česko si jen sjednotí pravidla se zbytkem Evropské unie,“ řekl. Ministerstvo zdravotnictví se k dotazům ohledně kritiky navrhovaného zákona nevyjádřilo, dodávají HN.

Kritici poukazují na to, že chce ministerstvo tímto návrhem pouze vyřešit problém nedostatku atestovaných lékařů v nemocnicích. Kvůli nařízení Evropské unie musí pracovníci ve zdravotnictví více odpočívat, v nemocnicích proto často nemá kdo sloužit.

Druhou obavou kritiků je kvalita péče o pacienty. Kvůli kratšímu vzdělávání prý „zaplaví“ nemocnice nedoškolení doktoři. „Najednou budou muset už po dvou a půl letech vykonávat činnosti, do kterých by se dnes absolutně pustit nemohli, protože je smí dělat jen lékaři zkušení,“ řekl předseda spolku Mladí lékaři Jiří Šedo. „A kdo by si přál být kompletně ošetřen lékařem, který sice má teoretické znalosti, ale chybí mu patřičné zkušenosti?“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tymitaky ( 3. listopadu 2015 15:21 )

 Proč ne, lidí je jak sraček.

Zobrazit celou diskusi