Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vánoční shon na webu se rozjíždí. Máme pět rad pro klidný nákup dárků

Nakupujete dárky online? Zde je pět užitečných rad.
Nakupujete dárky online? Zde je pět užitečných rad.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
3. listopadu 2015
06:00

Vánoce se nezadržitelně blíží. Pokud patříte mezi ty, kterým přeplněná nákupní centra lezou na nervy, jistě nepohrdnete dárky pořízenými na internetu. Ale i když je výběr dárku z domova pohodlný, i on má svoje nevýhody. Blesk.cz vám přináší pět tipů, jak se problémům s nákupem online vyhnout.

Největší nápor zažívají internetoví prodejci v týdnu od 7. do 13. prosince, vrchol potom připadá na 14. prosinec. Tvrdí to analýza Acomware.

 

1. Objednávejte včas

 

Abyste dostali své zboží včas, objednávejte nejpozději do 18. prosince. Odborníci varují – po tomto datu hrozí, že vaši blízcí nedostanou dárky pod stromeček, ale třeba až po svátcích.

 

2. Důvěřujte, ale prověřujte

 

E-shopů je na internetu bezpočet. A ne všichni internetoví obchodníci jsou seriózní. Nakupujte proto jen v ověřených e-shopech. Dejte na zkušenosti svých přátel, vyhledejte recenze zákazníků na důvěryhodných portálech. Dobře vám poslouží i internetové srovnávače, které navíc poradí i s cenou.

 

 

3. Pozor na DPH a clo při nákupu v zahraničí

 

Hodláte nakoupit dárek na zahraničním e-shopu? Pokud nakupujete
v rámci EU, jde o jeden celní a daňový prostor, takže se nemusíte starat o clo a DPH, stejně jako u nás. To platí i mimo EU v případě zboží do 22
eur a zboží označeného jako dar.

 

U zásilek dražších než 150 eur (zhruba 4000 korun) musíte mimo EU doplatit daň i clo, což se pohybuje okolo 15 až 20 procent z původní částky. Co se týče doručení, každý zahraniční internetový obchod má nastavena svá pravidla. Doba doručení je v případě velkých společností (eBay, Amazon), které rozvážejí téměř do všech států světa, kolem sedmi pracovních dní, u menších e-shopů 20 dní až čtyři týdny.

 

4. Nechte si doručit dárek až domů

 

Nechte si pro své maximální pohodlí doručit balíček až domů. Je to lepší, než stát dlouhé fronty na poštách, nebo na jiných úložných místech. Například DPD nabízí aplikaci, která upřesní dobu doručení na hodinu a máte možnost sledovat kurýra v reálném čase na mapě.

 

5. Co s nevhodným dárkem?

 

Pokud jste nakoupili například oblečení online, máte právo ho do 2 týdnů nepoškozené vrátit bez udání důvodu. Některé e-shopy dokonce na Vánoce tuto lhůtu ještě prodlužují, klidně i o měsíc. Je však důležité ponechat originální cedulky (klidně bez ceny). Pokud nedisponujete originální účtenkou, tak můžete nevhodný dárek „vydražit“ na jednom z aukčních serverů.

 

 

Zobrazit celou diskusi