Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bílek ven. Skončil muž, jehož hlavu chtěli Chovanec s Babišem

Končící šéf GIBS Ivan Bílek (vpravo) a trojice politiků: Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a Milan Chovanec
Končící šéf GIBS Ivan Bílek (vpravo) a trojice politiků: Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a Milan Chovanec  (Autor: archiv Blesk.cz)
Autor: zst, ČTK - 
2. listopadu 2015
16:20

Ivan Bílek, ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), skončil ve své funkci. Na Twitteru to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který to označil vzhledem k poškození renomé útvaru za rozumné rozhodnutí.

Bílka o křeslo připravila akce Vidkun, tedy takzvaná Olomoucká kauza. Nedokázal totiž vysvětlit, proč se do vyšetřování GIBS nezapojil.

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) za tím může být nedůvěra státních zástupců v Bílkovu instituci. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s odvoláním Bílka váhal a preferoval jeho dobrovolný odchod.

Na tiskové konferenci krátce před tím, než k premiérovi Bílkova rezignace dorazila, prohlásil, že by měl Bílek „sám vyhodnotit, jestli instituce, kterou vede, a jestli on sám může za těchto okolností ve funkci pokračovat v okamžiku, kdy se takto výrazně snížila důvěra v celou Generální inspekci bezpečnostních sborů.“

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů, plukovník Ivan Bílek Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů, plukovník Ivan Bílek | Martin Přibyl

Přitom je to právě premiér, který může na návrh svého kabinetu ředitele GIBS jmenovat i odovolat. Sobotka se s Bílkem sešel už před 10 dny a už tehdy byl premiér velmi skeptický. Rozhodnutí ale nechával na Ivanu Bílkovi. Pokud nebyl přesvědčen o funkčnosti policejní inspekce, jak informoval ministr vnitra Milan Chovanec, měl všechny pravomoci k tomu Bílka odvolat.

Právě Chovanec byl v případě zdiskreditovaného šéfa GIBS nekompromisní. „Pokud po schůzce premiéra ČR s panem Bílkem premiér řekne, že není přesvědčen o funkčnosti Generální inspekce a že ho její ředitel nepřesvědčil, je to pro mě velice špatná zpráva,“ řekl v neděli v televizní debatě na ČT.

„Je potřeba velice rychle vysvětlit, proč GIBS nevyšetřovala olomouckou kauzu – jestli tam jsou i privátní osoby, nebo jestli panuje naprostá nedůvěra státních zástupců v GIBS,“ dodal s tím, že by uvítal Bílkovu rezignaci.

kung-fu-jane ( 4. listopadu 2015 07:08 )

Nic mu nedokážou jako vždy, když má kámoše "z prava". Navíc dostane odškodnění, povýšení a medajli za statečnost jako Mašíni. Demokracie k zblití.

Zobrazit celou diskusi