Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pozor na vánoční světýlka! Mohou zabít nebo způsobit úraz

Autor: vet, bop - 
31. října 2015
05:00

Česká obchodní inspekce (ČOI) odhalila znepokojivou věc. Mnohá vánoční světýlka mohou být pořádně nebezpečná! Tento týden při kontrolách musela dokonce u řady výrobků zakázat další distribuci. Na co si při jejich výběru dát pozor?

Kontroly České obchodní inspekce (ČOI) tento týden odhalily mnohá světýlka se závažnými nedostatky. Některá mohou ohrozit vaše zdraví, a dokonce i život. Z těchto důvodů bylo nutné nejeden výrobek stáhnout z trhu. Pokud už jste si riziková světýlka zakoupili, nezoufejte, máte právo je vrátit.

„V případě, kdy byl výrobek zakázán z důvodu jeho nebezpečnosti, výměna zboží ani oprava problém neřeší, a tak by měl spotřebitel trvat na vrácení peněz,“ vyjádřil se mluvčí ČOI Jiří Fröhlich pro deník Aha!.

Na která světýlka si tedy dát pozor?

Sledujte označení shody »CE«. Pokud je všechno řádně označeno, výrobek pravděpodobně odpovídá nařízení, podle kterého se u nás smí prodávat. Také je dobré všímat si označení typového štítku na kabelu. Výrobek by také rozhodně nemělo být snadné mechanicky poškodit, například vytrhnout drobné drátky, světélka by měla být řádně odizolovaná a vodiče by neměly být příliš tenké, aby nehrozil úraz elektrickým proudem.

Je také dobré si všímat popisků, jestli jde o vnitřní, nebo venkovní verzi, zajímat se o výrobce a dovozce a vyžadovat návod v češtině. Dále určitě sledujte název, typ, délku, příkon, napětí, jakou má výrobek elektrickou ochranu a jak je odolný vůči prachu či vodě. A pokud světélka zapáchají, nebo se dokonce přehřívají, něco je určitě špatně. V takovém případě hrozí vznik požáru. A takové Vánoce by asi nikdo nechtěl...

Ven, nebo dovnitř?

Rozlišení světýlek na venkovní a vnitřní raději nepodceňujte. Dekorace určená na ven musí splňovat přísnější bezpečnostní kritéria, aby odolala teplotním výkyvům, nárazům, vodě a prachu. Odolnost poznáte podle bezpečnostního označení IP. Minimální hodnota pro venkovní světla by měla být alespoň »IP 43«. Čím vyšší číslo, tím vyšší odolnost. Kvalitní vánoční řetěz do interiéru by měl mít minimálně IP 20.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi