Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Potkani díky mírné zimě rodí ostošest. Deratizátoři na ně mají 3 tuny nástrah

Potkanům se daří díky lidem, kteří do kuchyňské výlevky nebo záchodové mísy dávají zbytky potravin.
Potkanům se daří díky lidem, kteří do kuchyňské výlevky nebo záchodové mísy dávají zbytky potravin.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: bru/ČTK - 
30. října 2015
14:53

Středočeské vodárny hubí u čistíren odpadních vod i na dalších místech hlodavce. Prospěla jim teplá zima, která umožnila jejich vyšší porodnost. Informovala o tom mluvčí Středočeských vodáren Lenka Kozlová. Na podzim nyní vodárny pokračují v druhé etapě celoplošné deratizace stokové sítě. Středočeské vodárny provozují vodovodní síť na Kladensku, Mělnicku a v části sousedních okresů.

Deratizace je sice nákladná činnost, ale díky ní se daří udržovat populaci potkanů žijících v kanalizačních stokách v přijatelných mezích, které v převážné míře nejsou v kategorii kalamitního výskytu," uvedl manažer provozu kanalizace Středočeských vodáren Vladimír Dragoun.

Ke zvyšování množství hlodavců napomáhají podle manažera především lidé, kteří do kuchyňské výlevky nebo záchodové mísy dávají zbytky potravin, kterými se pak hlodavci dobře a snadno živí.

Nástrahy na hlodavce se pokládají na podesty v kanalizaci, a tak mohou potkani při svém putování kanalizací tyto „občerstvovací“ stanice navštívit. „Ke zvyšování potkaního apetitu se používají požerové nástrahy schválené Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv,“ dodala mluvčí Kozlová.

Celoplošná deratizace se dělá obvykle v jarních a podzimních měsících. V rámci celoplošné roční deratizace vodárny využily skoro 19.000 kanalizačních vstupů s více než třemi tunami návnady. Celkové náklady na deratizaci jsou odhadem zhruba jeden milion korun.

asijo ( 30. října 2015 17:07 )

Restaurace mají specialitky pro celebrity.

Zobrazit celou diskusi