Středa 27. března 2024
Svátek slaví Dita, zítra Soňa
Polojasno 14°C

Český bitevník L-159 se srazil se supem. Opeřenec letadlu zničil křídlo

Letadlo se střetlo se supem v rychlosti 600 km/h.
Letadlo se střetlo se supem v rychlosti 600 km/h.  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
29. října 2015
17:22

České bojové letadlo L-159 se při aliančním cvičení ve Španělsku srazilo se supem. Pták letounu výrazně poničil křídlo, jeho pilot ale dokázal se strojem přistát. Potvrdil to mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Pokud by podle techniků bylo křídlo poškozeno o metr blíž ke kabině, stroj by pravděpodobně nemohl letět dál a pilot by se musel katapultovat. Letadlo bude zpět do Česka přepraveno po zemi.

Letoun L-159 se ve Španělsku účastnil cvičení Trident Juncture 2015, největších aliančních manévrů v novodobé historii NATO.

Incident se supem se stal ve středu odpoledne, když se pilot rychlostí kolem 600 kilometrů v hodině vracel ze střelnice Bardenas. "Srážka s opeřencem, který dosahuje rozpětí až tři metry a běžně váží okolo deseti kilogramů, dopadla nakonec relativně dobře. Byl zasažen pouze okraj křídla a pilotovi se podařilo s letounem bezpečně přistát," uvedl Marek Maxim Švancara z 21. základny taktického letectva Čáslav.

Srážce se pilot podle velitele čáslavské jednotky na Trident Juncture Denise Dúbravčíka nemohl vyhnout. Projevil prý ale výjimečnou rozvahu a zasloužil se tím o záchranu letounu. "Tak závažné poškození letounu L-159 v historii jeho provozu zatím nepamatujeme," poznamenal Dúbravčík.

"Otřes letounu při nárazu byl dost silný a zcela nečekaný. Poškození po střetu bylo značné, nemělo však naštěstí vliv na ovládání letounu, a proto jsem se rozhodl pokračovat v letu. Nejtěžší rozhodnutí přišlo před přistáním, kdy se chování takto poškozeného stroje může rychle změnit. Připravený k okamžité katapultáži jsem se nakonec rozhodl přistát," okomentoval nehodu pilot. Na letecké základně v Zaragoze proto na stroj čekali v pohotovosti letečtí hasiči.

Letadlo se střetlo se supem v rychlosti 600 km/h. Letadlo se střetlo se supem v rychlosti 600 km/h. | ČTK

"Pokud by bylo křídlo takovým způsobem poškozeno pouze o metr blíže k trupu letounu, patrně by to zcela znemožnilo další let a přistání," poznamenal hlavní inženýr Jan Š. Pilot by se tak musel katapultovat.

Letoun je nyní v péči pozemního technického personálu, který ho připravuje na pozemní transport do České republiky. O jeho opravě armáda rozhodne na mateřské základně v Čáslavi.

L-159 Alca je jednomístný jednomotorový víceúčelový bojový podzvukový letoun. Armáda v minulosti koupila celkem 72 bitevníků, za které zaplatila 51 miliard korun. Přebytečné stroje v současné době prodává do USA a do Iráku, sama využívá 24 strojů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petrchpraha ( 29. října 2015 19:04 )

rád bych viděl toho supa..proč zrušili diskusi ke 4letému Mohamedovi???

alex_murphy ( 29. října 2015 17:50 )

A jak dopadl sup?

Zobrazit celou diskusi