Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Smuteční víkend za dveřmi: Pozor na "dušičkové" řidiče a zloděje u hřbitovů

Během Dušiček se zvyšuje počet dopravních nehod.
Během Dušiček se zvyšuje počet dopravních nehod.  (Autor: Zdroj: Profimedia)
Autor: ula - 
29. října 2015
21:42

S Památkou zesnulých je už tradičně spojen hustější silniční provoz a tím pádem i vyšší počet dopravních nehod. Za volant usedají příležitostní řidiči a žně mají i zloději, kteří využívají přeplněných parkovišť u hřbitovů.

Příčiny nehody: Dušičky, ale i počasí

Během Dušiček pravidelně stoupá počet dopravních nehod. Na vině je nejen samotný svátek, kdy auta řídí sváteční, převážně starší řidiči, ale také náhlé změny počasí, mokré vozovky, snížená viditelnost a mlhy. Řidiče může přepadnout i mikrospánek, způsobený přechodem na zimní čas. Od 1. listopadu jsou také povinné zimní pneumatiky.

Tragické byly Dušičky minulý rok. Podle policejních statistik došlo o víkendu včetně pátku k 594 dopravním nehodám, při kterých zahynulo osm osob. 

Předpověď naštěstí slibuje slunečný víkend, takže letošní Dušičky by mohly být z hlediska nehodovosti klidnější.

Praha: Královna "dušičkových" nehod

Podle statistiky pojišťovny Generali nejvyšší počet nehod během Dušiček nahlásili klienti v hlavním městě, celkem 151 nehod za 4,7 milionu korun. Prahu následoval Středočeský kraj se 115 případy za 5,2 milionu korun. O třetí a čtvrté místo se dělí Moravskoslezský a Jihomoravský kraj. Nejčastější příčinou nehod je střet vozidel.

Z pohledu výše škody je na prvním místě okres Karviná, kde škody dosáhly 5 milionů korun, škody za tři miliony měl Benešov.

Kde naopak nejsou nehody?

Republice navzdory se o prvním listopadovém víkendu téměř nebourá v Chebu, Rokycanech nebo v Rakovníku. Dopravní karamboly ale nejsou jedinou nepříjemností, která na vás v této době čeká.

Dušičky – svátek zlodějů a vandalů

V době Dušiček jsou přeplněná parkoviště u hřbitovů, tak řidiči hledají místo i ve vzdálenějších uličkách. Toho ale často využívají zloději.

Předtím, než odejdete od vozidla, ujistěte se, že

  • Je pečlivě zamčené
  • Všechna okna jsou zamčená
  • Na sedadlech nejsou viditelné žádné věci, které by lákaly ke krádeži

Pozor také na škody během parkování. Přeplněná parkoviště jsou výzvou pro trpělivost a také vyžadují dobré řidičské schopnosti.

Zobrazit celou diskusi