Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zrušit letní a zimní čas? Možná, ale po důkazu škodlivosti, tvrdí Brusel

Pokud se ukáže, že je změna času škodlivá, Evropská komise ji možná zruší.
Pokud se ukáže, že je změna času škodlivá, Evropská komise ji možná zruší.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, zst - 
29. října 2015
12:40

Důkazy o negativním vlivu na zdraví nebo třeba na dopravu. Na to čeká Evropská komise, poté je prý ochotna střídání letního a zimního času znovu zvážit. V odpovědi na dotaz lidoveckého europoslance Pavla Svobody (KDU-ČSL) to ve čtvrtek v Evropském parlamentu uvedla eurokomisařka pro dopravu Violeta Bulcová.

„Pokud budeme mít nové důkazy a systematičtější přístup, v takovém případě budeme připraveni naše stanovisko zvážit,“ uvedla prostřednictvím překladatele Bulcová. Šéf parlamentního právního výboru Svoboda se spolu se svým německým kolegou Michaelem Cramerem, předsedou výboru pro dopravu, ptal komise mimo jiné na to, kdy dopad změny času na dopravu, spotřebu energie a další oblasti znovu přezkoumá.

Změnou času se zabývá směrnice z roku 2001, která stanoví společné datum na jaře a na podzim, kdy je třeba posunout hodiny nejprve o hodinu napřed a poté zpět, aby se využilo sezónního denního světla. Občané EU v minulých letech předložili řadu petic za zrušení letního a zimního času.

Komise si je podle Bulcové těchto iniciativ vědoma. Dosavadní studie ale přinesly smíšené výsledky, ze kterých nelze vyvodit nic přesvědčivého. Nejednoznačný je podle ní i postoj zástupců jednotlivých členských zemí EU, se kterými hovořila. Brusel tudíž nevidí důvod směrnici v dohledné době revidovat.

Svoboda, který na jaře podnítil společné slyšení několika výborů, dnes s odvoláním na stanoviska devíti univerzit upozornil, že střídaní času způsobuje zdravotní obtíže zhruba pětině Evropanů. Přímé a nepřímé náklady na zdravotní následky prý univerzity odhadly na 131 miliard eur. „V oblasti energetiky dnes žádný důvod (pro zachování změny času) neexistuje... Totéž platí pro dopravu,“ prohlásil.

Europoslanci napříč spektrem v dnešní rozpravě vyjadřovali znepokojení nad nečinností až „arogancí“ komise tváří v tvář výzvám občanů a vybízeli k úpravě směrnice. Lidovecký poslanec Heinz Becker upozornil, že tento předpis zůstává beze změn, přestože šéf komise Jean-Claude Juncker prosazuje pravidelné prověřování starších zákonů kvůli jejich smysluplnosti.

Světové války i změna času. Jak si Češi přeřizovali hodinky

Motivací pro zavedení zimního a letního času byly energetické úspory během dvou světových válek. V českých zemích byl letní čas zaveden poprvé za první světové války v letech 1915 a 1916. Vrátil se opět za druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949.

Potřetí si Češi začali každoročně posouvat hodinky v roce 1979 za ropné krize a energetických problémů. Až do roku 1995 trval v Česku letní čas šest měsíců. Od roku 1996 se republika připojila ke zvyklostem EU a časový posun trvá sedm měsíců, tedy do konce října.

V Česku se zavedení jednoho času věnuje rovněž senátor Petr Šilar (KDU-ČSL). Tento měsíc představil petici, kterou hodlá vyzvat český parlament, aby se zasadil za zrušení střídání letního a zimního času.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

beda88 ( 30. října 2015 14:28 )

co je pojebanýmu Bruselu, jaký máme u nás čas? co je jim do toho? když si vzpomenu, jak v létě rvu děti za světla do postele, aby za tmy vstávaly a šly do školky, tak mně dodnes jímá hrůza. taková zhovadilost. chci jen ten jeden a pravý čas. žádný posun hodin.

djaba ( 29. října 2015 23:12 )

I když je zimní čas vlastně normál , navrhoval bych čas superzimní , na co se ochudit o hodinu ráno a hlavně o hodinu večer, když by se posunul čas na nynější čtyři ráno na tři ráno .Každý ví , že večer se toho udělá víc než v rozpalém ránu .

diskutujici ( 29. října 2015 15:09 )

Zapomen, prirozeny je ten, ktery je ted Kdyz se nebude stridat, nebude se najednou stmivat.

kimbe ( 29. října 2015 13:26 )

To je neuvěřitelná logika, ale člověk už je od Bruselu zvyklý . Normálne uvažující člověk by řekl : Zrušíme to, protože změna času už po těch letech nemá pro energetické hospodářství, což byl důvod zavedení, žádný přínos. Brusel ovšem tvrdí: Zrušíme změnu času, až dokážete jeho škodlivost.

hejhej ( 29. října 2015 13:26 )

Změna času je naprosto k ničemu. Vadí mnoha lidem i zvířatům .

Zobrazit celou diskusi