Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Infotabule vpřed. Na dálnicích přibude 18 panelů až za 190 milionů

Na dálnicích a rychlostních silnicích přibudou informační tabule.
Na dálnicích a rychlostních silnicích přibudou informační tabule.  (Autor: Martin Mithofer)
Autor: mts - 
29. října 2015
07:24

Ke stovkám tabulí, které na dálnicích a rychlostních silnicích informují řidiče o problémech s průjezdností, přibude dalších 18. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsalo soutěž na jejich dodávku a počítá s tím, že za ně utratí 160 až 190 milionů, uvedla MF Dnes.

Tabule se mají objevit na D11, R35 i na D3, D8 a R6. „Jde o doplnění stávajícího dopravně-informačního systému na dálnicích a rychlostních silnicích s cílem vytvořit ucelený dopravní informační systém,“ cituje deník z odůvodnění pro vypsání zakázky.

Dalším důvodem, proč stát cedule objednává, je potřeba čerpat evropské dotace.

Diskuzi už dříve vzbuzovala jejich cena. Ukázalo se, že cedule pořizovalo ŘSD mnohem dráž než v Německu – za jednu platilo 15 milionů korun bez DPH. Nyní za 18 tabulí plánuje dát od 160 do 190 milionů, tedy přibližně 10 milionů korun.

Cena by ale mohla být nižší, kdyby se do soutěže přihlásili i zahraniční výrobci. V Česku je vyrábí jediná firma – Značka Praha.

Cedule slouží jen k informování řidičů, pro liniové řízení dopravy s použitím proměnlivých značek je využít nelze.

Dříve se na nich objevovaly také informace, ať jedou řidiči opatrně nebo ať si naladí rádio. Po kritice ale ŘSD tyto informace odstranilo. „Když není co zobrazit, tak jsou vypnuté a šetří energii i LED diody,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi