Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Cena Za zásluhy: Spolupracovnice StB, komunistický kádr, atletka Fibingerová

  • Autor: val - 
    28. 10. 2015
    21:05

    Mezi těmi, kteří ve středu převzali z rukou prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání, je i několik osobností, jejichž ocenění může vzbuzovat rozporuplné reakce. Například herečka Jitka Frantová Pelikánová, která údajně spolupracovala s StB, zakladatel babyboxů Ludvík Hess, jenž stejné instituci propůjčoval byt, případně písničkář a velký Zemanův obdivovatel František Ringo Čech.

  • 1.Jitka Frantová Pelikánová - herečka

    Jitka Frantová Pelikánová Jitka Frantová Pelikánová | DV/Blesk

    Že Zeman vyznamená herečku Jitku Frantovou Pelikánovou, prosáklo na veřejnost dlouho dopředu. Dočkala se také největší kritiky, neboť se ukázalo, že za komunismu spolupracovala se Státní bezpečností, které donášela na kolegy divadelníky, například Jana Wericha. 

     

    Kvůli tomu dokonce odmítl pozvánku na Hrad europoslanec Jiří Pospíšil, který chystá na příští rok otevření muzea zasvěceného právě Werichovi. Frantová Pelikánová ale odmítá, že by s StB spolupracovala, hereckého velikána, na kterého měla donášet, prý ani nikdy neviděla. 

  • 2.Ludvík Hess – zakladatel babyboxů

    Ludvík Hess Ludvík Hess | archiv, Jan Tůma, Martin Hurda, Dana Kolářová,

    Podobný škraloup jako u Frantové Pelikánové ulpěl na Ludvíku Hessovi. Spisovatel a zakladatel babyboxů podle archivu bezpečnostních složek propůjčoval svůj byt v centru Prahy Státní bezpečnosti. Hess v pondělí řekl pro Blesk.cz, že tento byt skutečně vlastnil, sám jej ale nevyužíval a spíš ho půjčoval několika svým přátelům. Některý z nich podle něj zřejmě spolupracoval s StB.

     

    V roce 2005 zařídil v České republice první babybox, speciální schránku ve zdravotnických zařízeních, kam mohou lidé anonymně odkládat nechtěná novorozeňata, čímž by jim mělo být zajištěno větší bezpečí. 

     

    „Dostal jsem dopis od několika pediatrů, kteří protestovali proti udělení. Čekal jsem, že tam budou protesty proti kvalitě babyboxů, ale ukázalo se, že nešlo o to. Prý babyboxy nepotřebujeme, prý stačí dosavadní formy anonymní adopce. Rozhodl jsem se námitky pediatrů odmítnout. Řídím se zásadou – kdo zachránil jednoho člověka, zachránil celé lidstvo,“ komentoval Zeman vyznamenání Hesse při slavnostním ceremoniálu. Hess nedorazil ze zdravotních důvodů.  

  • 3.Pavel Nedvěd – fotbalista

    Pavel Nedvěd Pavel Nedvěd | Sport

    Pavel Nedvěd patří k nejlepším žijícím českým fotbalistům. Vedle Josefa Masopusta je jedním ze dvou Čechů, kteří obdrželi prestižní Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Dlouholetý kapitán národního týmu spojil většinu své kariéry s italským Juventusem Turín, kde v současnosti působí jako viceprezident klubu.

     

    Rozporuplné reakce vzbudila zpráva o jeho vyznamenání zejména proto, že se Nedvěd v září vydal společně se Zemanem do Číny, kde má otevřít fotbalovou školu. Jedná se teprve o čtvrtého fotbalistu v historii České republiky, který obdrží z rukou hlavy státu státní vyznamenání. 

  • 4.Miroslav Toman – podnikatel, politik

    Miroslav Toman starší Miroslav Toman starší | archiv Blesku, ČTK

    Miroslav Toman je podnikatel a bývalý komunistický pohlavár. V minulosti zastával post ministra zemědělství a výživy, vicepremiéra vlád ČSR a ČSSR a předsedy České komise pro plánování a vědeckotechnický rozvoj. Byl také poslancem České národní rady a Federálního shromáždění. 

  • 5.Helena Fibingerová – atletka

    Helena Fibingerová Helena Fibingerová | Foto Blesk

    Helena Fibingerová je bývalá československá atletka, která excelovala ve vrhu koulí. Pyšní se například zlatem z mistrovství světa v roce 1983, dvakrát byla druhá a jednou třetí na mistrovství Evropy, opakovaně zvítězila na halovém mistrovství Evropy.

     

    V minulosti se objevily spekulace o tom, že Fibingerová ve své sportovní kariéře dopovala. K těmto domněnkám zavdávala důvod i kontroverzní rozhlasová hra Koule, která se naváží do Fibingerové.

     

    Bývalá atletka si později otevřela pekárnu a stala se radní České televize. 

  • 6.František Ringo Čech – zpěvák, malíř, publicista, politik

    František Ringo Čech František Ringo Čech | Foto Nedělní Blesk – D. Malík, J. Markvart, archiv P. Salavy, archiv

    František Ringo Čech je 72letý hudebník, publicista, malíř a dramatik. Zejména v 90. letech se silně angažoval v politice. V roce 1994 usedl za ČSSD v pražském zastupitelstvu, v letech 1996–1998 byl poslancem, téhož roku se neúspěšně ucházel o senátorské křeslo.


    Ringo Čech je znám svou velkou náklonností k Zemanovi. Vystupoval i na jeho předvolebních mítincích. 

Samo ( 3. ledna 2017 15:14 )

Nejenom, že jeho umění je pokleslé a tzv. povl, ale samotný Ringo Čech je naprostý degen a jako člověk nemá žádnou hodnotu- je to sprostý, vulgární a bezcharakterní muž o kterého už v dnešní době nejeví jako o umělce nikdo zájem a tak se chce zviditelňovat vedle Zemana.

jaran68 ( 29. října 2015 13:58 )

To bohužel tak nevypadá, to je pravda.

majojo ( 29. října 2015 13:02 )

říští rok se vyznamenají Náhlovský, Sobota a Kluková... to bude veselo na Hradě!

moiaza ( 29. října 2015 12:05 )

 Každý prezident odměňuje často své oblíbence. Havel vyznamenával opilce a kriminálníky. Těm také věnoval darem širokou amnéstii, která rapidně zvedla počet vražd a kriminalitu. Klaus vaznamenával zloděje, tuneláře a korupčníky. Svým tunel-kamarádům darem rovněž věnoval amnéstii. To už nepamatujete, nebo nechcete pamatovat? Každý máme své kamarády. Ani jeden z porevolučních prezidentů si navzájem nemají co vyčítat. Jedna ostuda jak druhá. A to buďme rádi, že volby nevyhrál ušišlaný Khárl.Z té hrůzy je mi Zeman ještě nejbližší.

cid2000 ( 29. října 2015 11:49 )

Tady asi každý zapomněl komu sebral majetek náš druhý Prezident Beneše majetek po 2.světové válce za zradu a kolaboraci s nacistama proti našemu národu a kdo jako první dostal tento majetek potichu zpět!!!Benešovy dekrety prozazil jako první Hejvl a kníže se svou nacistickou českou Pražskou kavárnou!!!Každý prezident může udělovat milosti a dávat vyznamenání!Každý prezident měl ve svém seznamu osobnosti,které možná nemusel ten daný prezident vyznamenávat,ale je to jejich rozhodnutí bohužel/bohudík.Každopádně Zeman je prezident,který neuděluje milosti,amenstie jak na běžícím páse!Nedal snad doposud žádnou vážení nacisti a kolaboranti!!!Kdežto Hejvl a Klaus dali na stovky tisíc milostí,amnestií během svého volebního období!!!Bohužel zdejší republiku ovládá US-ambasáda s Pražskou nacistickou kavárnou plnou kolaborantů,českých náckovských rodů-rodin, kteří se teď očistují zkrze komouše mazaně od Benešových dekretů!!

Zobrazit celou diskusi