Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Unikátní listiny: První zákon naší republiky!

Autor: map - 
28. října 2015
05:00

V dnešní džungli zákonů, navíc s matoucími přílepky, v nichž se nevyznají ani sami zákonodárci, to zní jako pohádka. Tento zákon byl v naší republice úplně první a vešel se na jednu stránku! Blesk přináší unikátní dokumenty.

Ochotu jednat o mírových podmínkách prezidenta USA Wilsona, již Vídeň vyslovila 27. října 1918, pochopili Pražané jako kapitulaci monarchie. Vypukly živelné demonstrace.

Den nato pětice »Mužů 28. října« převzala coby Národní výbor moc v zemi a vyhlásila samostatnost. Provolání o samostatnosti čs. státu a první zákon, který formálně přetrhával vazby s monarchií, podepsali Alois Rašín, František Soukup, Jiří Stříbrný, Antonín Švehla a Slovák Vavro Šrobár.

Byly to dramatické chvíle, o nichž Švehla později prohlásil: „Nikdo nic nevěděl napřed. Na to není matematika – na to je nos.“ Přesto pětice mužů jednala velmi rozumně. Švehla se Soukupem tak třeba hned ráno převzali jménem Národního výboru Obilní ústav, aby zabránili odvozu obilí na frontu.

Od chvíle, kdy pětice mužů vzala osud Čechů a Slováků do svých rukou, uplyne zítra 97 let. Není ale na škodu připomenout si vzkaz, který adresovali »lidu československému «: „Tvůj odvěký sen stal se skutkem. Stát československý vstoupil dnešního dne v řadu samostatných kulturních států světa… Celý svět sleduje Tvoje kroky do nového života, Tvůj vstup do země zaslíbené. Zachovej štít čistý…“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi