Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Prezident ocení zakladatele babyboxů. Tady jsou příběhy dětí, kterým pomohl

  • Autor: sou - 
    26. 10. 2015
    05:01

    Přes šedesát babyboxů umístěných vesměs v nemocnicích už zachránilo 127 životů. Ti, kteří do nich děti odkládají, mají zaručenou anonymitu. Podle zastánců schránek by jinak některé děti nemusely přežít. Někteří rodiče totiž nemají dostatečné finanční prostředky na to, aby se o své potomky dokázali postarat. Právě za tento nápad dostane zakladatel babyboxů metál přímo od prezidenta repbuliky. Pojďte si připomenout příběhy některých dětí.

  • 1. SONIČKA

    Malá Sonička se nakonec vrátila nejen ke své matce, ale i setře dvojčeti. Malá Sonička se nakonec vrátila nejen ke své matce, ale i setře dvojčeti. | babybox.cz

    Zakladatel babyboxů Ludvík Hess dostane už za pár dní státní vyznamenání. Prezident to prozradil v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech - celý díl najdete zde.

    Pro někoho zázrak, pro jiného kontroverze. Ať tak nebo tak, těmto dětem nejspíš  nápad Ludvíka Hesse zachránil život.


    Vůbec prvním miminkem v babyboxu byla malá holčička. Se svým dvojčetem se narodila 18. ledna 2005. Jejich maminka, o tom, že dítě odloží do babyboxu, nejspíš přemýšlela od jejího narození. Den před měsíčním výročím narození, tedy 17. února 2005, se maminka odhodlala k zoufalému kroku. Jedno ze svých dvou dětí, Soničku, vložila v GynCentru v Hloubětínském zámečku do babyboxu. U babyboxu počkala, než přišla zdravotní sestra. Ta o ní pak prý krátce řekla: „Normální paní…Sonička byla ošetřená a čistá a byl u ní přiložen dopis.“

     

    Soničku si matka po šestinedělí zase odnesla zpátky domů za její sestřičkou. Obě dvojčata tak mohla být zase pohromadě. Podle tvůrce babyboxu Ludvíka Hesse bylo dost vlivů, které na mladou matku zapůsobily, aby si holčičku vzala nazpátek. Od příbuzných, přednosty kliniky, přes média, která měla o jejím jednání objektivně, ale i neobjektivně informovat a nakonec tu byl otec holčiček, který se najednou začal soudit o uznání otcovství.

  • 2.LINDA

    Malé Lindě dokázali brněnští sociální pracovníci najít do deseti dnů nové rodiče. Malé Lindě dokázali brněnští sociální pracovníci najít do deseti dnů nové rodiče. | babybox.cz

    V pátek 9. června 2006 kolem čtvrté hodiny přinesla matka čerstvě narozenou holčičku. Po pár minutách postávání u babyboxu ji raději donesla přímo do Nemocnice Milosrdných bratří. Sociálním pracovníkům v Brně pak stačilo jen 10 dnů, aby jí našli nové rodiče. Nikdo se nešťastné ženy na nic neptal. Služba převzala Lindu a lékaři a sestry započali s plněním svých úkolů. Maminka působila klidným dojmem a podle mínění zdravotníků bylo odložení dítěte věcí racionální úvahy. „Nemohu se o ni starat!“ bylo prý jediné, co řekla.

     

    Brněnským pracovníkům sociální péče pak stačilo jen deset dní, aby malé holčičce našli nové rodiče. Jejich první setkání se uskutečnilo 19. června ještě na novorozeneckém oddělení. Lindě vyprávěli, co všechno už pro ni mají přichystáno.

  • 3.Lenka-Markétka

    Miminko skončilo namísto v babyboxu v tomto kontejneru! Miminko skončilo namísto v babyboxu v tomto kontejneru! | Foto Blesk - Kateřina Moravcová
    U dalšího dítěte odloženého do babyboxu hrály roli i okolnosti toho dne. 15. prosince 2007 se matka novorozené holčičky rozhodla, že ji odloží do babyboxu v pražské klinice v Hloubětíně. Od tvůrce babyboxu Ludvíka Hesse dostává jméno Markétka, od personálu zase jméno Lenka po jedné ze sestřiček. Důležité ale je hlavně to, že i když se narodila nejspíš venku a byla jen laicky ošetřená, tak je zdravá.

    Ve stejný den na pražském Spořilově, jen pár hodin před tím nachází bezdomovec podchlazeného chlapečka. Matka ho neodložila do babyboxu ani ho nedonesla anonymně do nemocnice. Pohodila ho do kontejneru a nechala jeho osudu.

     

     

  • 4.Richard Lví srdce

    V Pardubicích někdo odložil novorozenou holčičku. Jde o 100. dítě, které v Česku zachránil babybox. V Pardubicích někdo odložil novorozenou holčičku. Jde o 100. dítě, které v Česku zachránil babybox. | profimedia.cz - ilustrace

    Dvacátým šestým dítětem v babyboxu byl kluk. Dítě bylo zdravé, zaopatřené, oblečené, nakrmené. Až do teď by to vypadalo jako klasická zpráva o nalezeném novorozenci. Jenže Richard Lví srdce novorozencem nebyl. Bylo mu odhadem sedm měsíců! Primář GynCentra v Hloubětíně ani Hess to nemohli pochopit.

     

    Tvůrce babyboxů Ludvík Hess proto do médií dal výzvu, že matce malého Richarda chce pomoci s ubytováním i s financemi. Matka se opravdu přihlásila. Svého syna odložila proto, že s ním neměla, kde přespat. Její řešení sice neschvaloval, ale věděl, že bylo lepší chlapečka odložit v GynCentru, kde se o něj hned postarali lékaři, než ho nechat v parku na Karlově náměstí. Po jejich schůzce ji pak za Richrdem Lví srdce odvezl do nemocnice a ona mohla po čtyřech dnech svého syna vidět.

  • 5.Hanka a Julinka

    Olomoucký babybox byl třetím v zemi a drží rekord v největším odloženém dítěti. Loni v listopadu našly sestřičky ve schránce o velikosti 100x60x50 centimetrů rok a půl starého chlapečka. Nyní nalezený Tomášek jako půlroční zaujal v tomto směru druhé místo. Olomoucký babybox byl třetím v zemi a drží rekord v největším odloženém dítěti. Loni v listopadu našly sestřičky ve schránce o velikosti 100x60x50 centimetrů rok a půl starého chlapečka. Nyní nalezený Tomášek jako půlroční zaujal v tomto směru druhé místo. | Pavel Ryšlink

    Dvě novorozené holčičky ve dvou různých městech. Jenže v jejich případě to bylo poprvé v historii, kdy za jediný den babybox zachránil dvě děti. V případě Julinky to byl důkaz toho, že jeho instalace v Mělníku byla správnou volbou. Na miminko, které jeho matka musela odložit, tam čekal skoro čtyři roky. Hanička se stala zase druhou holčičkou nalezenou v babyboxu v Havlíčkově Brodě. U obou bylo na první pohled vidět, že jejich matky byly ze slabých sociálních rodin.

     

    „Druhý pocit zřizovatele babyboxů se dotýká státu a společnosti, kde se odložení dítěte z chudoby stává tak často. Nekritizuju rodiče či nešťastnou maminku, ta podle mne udělala možná nejserióznější krok, který učinit mohla. Vinu přikládám spíš společnosti a státu, v nichž k takovému zoufalému kroku maminka přistoupí. Možná je ale všechno jinak, vím, že příběh každého dítěte má jiný scénář,“ napsal tehdy Ludvík Hess.

     

vi3ol ( 26. října 2015 17:25 )

Tady toho ožralu snad na 2-3-tí beru! .. děcka by jinak skončila na skládce..jenom čas pak ukáže, jestli se chtěla narodit do tohoto světa.. a volit podobný chcípáčky..jako hradní ožrala..jeho poskoci..

bum-bec-bum ( 26. října 2015 12:27 )

A co když ji chlap nechá na holičkách a ona kvůli těhotenství ztratila práci, chlap ji vyhodil z bytu nebo ji zdrhl, tak jako Hrdlička, no co má taková máma dělat? Jestli si vše četl, tak mnohé děti byly čisté, zaopatřené, ale když nemáš kde přespat co pak? Blbe. Mrdoune, ty jseš fakt blbec.

bum-bec-bum ( 26. října 2015 12:24 )

Za převzatou myšlenku, kterou ON u nás konečně realizoval. Děkuji každé matce, která se nemůže nebo nechce o dítě postarat a na místo, aby ho zabila dá ho do babyboxu. Kolik rodin, které nemohou mít děti udělají svým činem štastnými.

eliska963852 ( 26. října 2015 12:04 )

Každý musí zodpovídat sám za sebe, copak ty žebský zbouchnul stát?

paralenka ( 26. října 2015 11:38 )

Vyznamenání? A zo co? Za převzatou myšlenku? OK, ale když jste šili do jakési herečky kvůli jejímu působení v době socializmu, tak pro pořádek - koukněte do seznamů StB, kdy že to pod krycím jménem Staromák byl držitelem tajného bytu?!!!

Zobrazit celou diskusi