Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pohřební ústavy parazitují na mrtvých: Vezmou jim rakve a znovu je prodají

Novela zákona má ztížit nekalé praktiky pohřebních ústavů.(Ilustrační foto)
Novela zákona má ztížit nekalé praktiky pohřebních ústavů.(Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: sou - 
23. října 2015
13:03

Přeprodávání už použitých rakví nebo porušování důstojnosti zemřelých. Tak to je praxe některých pohřebních ústavů. Zabránit by tomu ale měla přísnější kontrola, kterou stát chystá. Podle Lidových novin by na dodržování pohřebních pravidel měl nově dohlížet živnostenský úřad, Česká obchodní inspekce a krajské hygienické stanice.

Ceny klasické rakve pro zesnulé se pohybují kolem pěti tisíc korun. Pokud se pozůstalí rozhodnou pro kremaci, měla by pak být rakev také spálená. Jenže praxe některých pohřebních ústavů je jiná. Zemřelé totiž nechají spálit v papírové rakvi. Tu původní předají dalším rodinám.

„Jak jinak si vysvětlit tu skutečnost, že se oficiálně prodá až o dvacet tisíc normálních rakví méně, než je nebožtíků?“ ptá se v Lidových novinách ředitel litoměřického ústavu Auriga Petr Rambousek, který se podílí na přípravě novely zákona o pohřebnictví. Podle něj by bylo nejlepší, kdyby se používání papírových rakví zakázalo. Nepoctivé podnikatele by to tak nelákalo k takovým obchodům.

Některé ústavy se chovají k zemřelým nedůstojně

To, že si někteří lidé dělají ze smrti byznys, potvrzuje i ředitel Pohřebního ústavu hl. m. Prahy Julius Mlčoch. Podle něj se tak však neděje všude. Na druhou stranu to ale nejsou jediné nekalé praktiky. Stává se prý i to, že některé ústavy nebožtíky do rakve neobléknou. „Informace o porušování důstojnosti zemřelých nám poskytují jako gestorovi zákona o pohřebnictví zapsané spolky působící v pohřebnictví,“ informoval ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Podle návrhu novely budou mít kontrolu nad tím, jestli pohřební ústavy dodržují všechna pravidla, živnostenský úřad, Česká obchodní inspekce a krajská hygienická stanice. Nové pravomoci by mělo získat i samo ministerstvo. Pokud se ústavy dopustí nějakého přestupku, hrozí jim pokuta až půl milionu korun.



fionora ( 24. října 2015 15:24 )

Objevili Ameriku.

mandat ( 23. října 2015 14:49 )

Tohle se deje po celem svete.V Nemecku se dava malo lidi spalit,tak dokonce davaji stare rakve pro neboztiky,co jdou do zeme.Rodiny kupuji drahe rakve a nakonec po obradu prekladaji mrtve do levnych rakvi.Loni byl velky skandal.Jedna pozustala chtela matce neco dat do rakve a s hruzou zjistila, ze jeji matka lezi v uplne jine rakvi,nez byla na obradu.Dokonce pali nekolik lidi najednou, bez rakve,tim se usetri energie a pak popel rozdeli do uren a hotovo.

ajlili ( 23. října 2015 14:18 )

 Tak zemrelemu je to jedno. Asi by mi nevadilo kdyby byla zrizena pujcovna krasnych rakvi na pohreb a zeh by probihal v papirovych rakvich i s ohledem na zivotni prostredi. Ovsem praktiky, ktere uvadi v clanku jsou proste podvod...

y1xcvbnm ( 23. října 2015 13:54 )

Zemřelé totiž nechají spálit v papírové rakvi. Tu původní předají dalším rodinám Jaké předají??? znovu ji prodají . To je hnus, vydělávat na mrtvých, kde to žijeme????

Zobrazit celou diskusi