Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Modlily se české děti ve škole k Alláhovi? Výuku v Trutnově už řeší inspektor

Autor: mts - 
22. října 2015
18:10

Rozruch vzbudila fotka, na níž žáci 7. A ZŠ Komenského v Trutnově klečí na zemi. Vzhledem k tomu, že se děti celou hodinu dějepisu učily o islámu, působí snímek tak, že se modlí jako muslimové - k Alláhovi. Fotku původně zveřejnila škola na svém webu, aby prezentovala netradiční formu výuky. Pak ji ale smazala. A případ už řeší i Česká školní inspekce.

Netradiční hodinu dějepisu zažili žáci 7. A. Učitelka Zuzana R. se zahalila do tradičního arabského nikábu, vysvětlovala, jak mají muslimky správně nosit pokrývky hlavy, a na závěr se spolu s žáky zřejmě modlila.

A právě o to se vede spor. Ačkoliv z fotografie klečících dětí na zemi to tak působí, ředitel opravdovou modlitbu vylučuje. „Formulaci o společné modlitbě na závěr považujeme za nešťastnou a neodpovídající skutečnému závěru vyučovací hodiny,“ sdělil ředitel Petr Horčička. Škola fotku z webu stáhla. Ostatní snímky, kde je zahalená učitelka i děti, ale na stránkách nechala.

Výukou se bude zabývat i Česká školní inspekce. Přišel jí totiž anonymní podnět se čtyřmi fotkami, z nichž na jedné byly právě i děti v modlící se poloze.

„Je hrozně ošidné vyvozovat nějaké závěry podle fotek. Obecně k výuce: Je vždy vhodné, když se aktualizuje, když je něčím ozvláštněná, aby to děti bavilo. Jestli ale zvolené pedagogické metody byly vhodné a adekvátní, to už je jiná věc. Určitě však principiálně neodsuzujeme to, že se ve výuce objevují symboly nějakého náboženství,“ řekl pro Blesk.cz náměstek Ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Problém? Opravdová modlitba

Podle něj by byl problém, kdyby se děti opravdu modlily. „Pokud by skutečně v závěru hodiny nacvičovaly nějakou modlitbu, tak už je otázka, jestli je to nejvhodnější způsob aktualizace tématu. Ale opravdu záleží na tom, co se v hodině odehrálo. Nicméně ta fotka vzbuzuje emoce, když se na ni člověk podívá,“ sdělil Andrys.

Rozhodně by ale nepodezíral učitelku z toho, že jejím cílem bylo, aby celá třída do týdne konvertovala k islámu.

„Neshledávám nic špatného v tom, že paní učitelka chtěla dětem ukázat tradiční arabský oděv, který mohou vídat v televizi od rána do večera. Aby věděly, co to je,“ dodal náměstek inspektora.

Ředitel: Nepropagovali jsme islám

Ředitel školy výuku obhajuje. Žáci získávají informace i o dalších náboženstvích – křesťanství, buddhismu, židovství... „Jsme sekulární školou, která žádné náboženství ani nevyzdvihuje, ani nevyučuje,“ uvedl Horčička.

Cílem podle něj bylo jen ozvláštnit hodinu. „Názorná výuka dějepisu v 7. A zobrazuje zpestření výuky, rozhodně nešlo o propagaci islámu ani jeho věřících. Informace o minulosti a současnosti islámu měly žákům téma přiblížit,“ dodal.