Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Němeček mluví o „pozvracení ministra“. Kvůli policii a nákupu za stamiliony

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se proti spekulacím ostře ohradil.
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se proti spekulacím ostře ohradil.  (Autor: ČTK, Accuray)
Autor: Zuzana Štíchová - 
22. října 2015
14:25

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) považuje informace o zadržení peněz z předraženého gama nože pro Fakultní nemocnici v Ostravě za politickou manipulaci. Jeho jméno je v kauze skloňováno proto, že v době nákupu nemocnici vedl. Němeček zdůraznil, že není ani vyšetřován, ani obviněn. Pouze v posledních dnech policii podával vysvětlení, jak nákup probíhal.

Já to vidím tak, že začínáme další díl nekonečného seriálu, jak pozvracet ministra zdravotnictví,“ tak začal Němeček svůj projev na krátké tiskové konferenci. Podle něj policie ani státní zastupitelství o předražení nic neříkají. „Jediné, co sdělila policie, je, že zadržela nějaké peníze nějaké firmě,“ dodal.

Nákup zařízení Cyberknife, které léčí zhoubné i nezhoubné nádory, podle Němečka posvětilo tehdejší ministerstvo i vláda. Tu v roce 2009 vedl Mirek Topolánek (ODS) a 200 milionů korun nemocnici posvětil.

„Mohu prozradit ještě to, abych neporušil závazek mlčenlivosti, že jsem byl podat vysvětlení. Policie se mě ptala pouze na proces nákupu, ani slovo o 65 milionovém předražení,“ vysvětloval ministr zdravotnictví.

Cena podle něj nepřiměřená nebyli, a to i přesto, že ve světě stojí Cyberknife o desítky milionů méně. "To je stejné jako otázka, proč ve Spojených státech koupíte stejný vůz o polovinu levněji než v Česku," poznamenal ministr, který se kvůli tomuto nákupu dostal už dříve do ostrého sporu s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Podle Němečka by se mělo také mluvit o tom, že ve Fakultní nemocnici Ostrava zachránilo zařízení už odhadem 3 tisíce lidí.

Politici jsou zatím opatrní

Komentáře politiků k informacím, které zveřejnila Česká televize, jsou prozatím zdrženlivé. Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) to Němeček určitě schválně neudělal a jeho post to zatím neohrožuje. Ani Petr Fiala (ODS) nechce dělat rychlé soudy. "Pokud má policie nějaké podezření, ať ho vyšetří bez ohledu na to, zda je někdo ministrem, či ne. Věřím, že to není vyřizování si účtů v koalici prostřednictvím policie," napsal Blesku předseda ODS.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vi3ol ( 23. října 2015 10:55 )

Ví, o čem mluví.. je to ožrala, co každý den pozvrací sama sebe..

doktormediciny ( 22. října 2015 18:56 )

Z hlediska mediicinskeho je to snad zazrak... GHama nuz je asi něco jineho

doktormediciny ( 22. října 2015 18:52 )

Je to takove blablabla... S tim predrazenim jem to takove pul na pul. Kde si ten nyni ministr měl zjistit ceny... Nějak se mi zda, ze Pandury ci jinou vojenskou techniku jsme takew koupiliu nějak draho

handgood ( 22. října 2015 17:39 )

Požár korupce v ČSSD pokračuje a zasahuje další a další politiky. Začínal to křišťálově čistý Standa Gross, prokračoval v tom bojovník proti korupci David Rath, teď je to ministr Němeček, který na tiskovce doslovně zvrací obhajobu svých kroků a také hejtman Rozbořil, ten se své funkce drží jako hovno košile, protože nic jiného neumí a nechce přijít o své penzijní připojištění k zaslouženému důchodu. Chudáci politici, všichni mají tak nízké platy, že si musí přivydělat krádeží ze státních dotací a tudíž z našich daní. Který z vás to má? Končím slovy také rádoby sociálního demokrata Paroubka.

Zobrazit celou diskusi