Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Učitelka z Trutnova přišla zahalená „po muslimsku“. Sedmákům vysvětlovala islám

Autor: David Klempíř - 
21. října 2015
17:20

Jak vypadá modlitba muslimského věřícího a jak se nosí pokrývky hlavy, kterými si ženy v islámských zemích musí zakrývat vlasy. O tom se mluvilo i s názornými ukázkami v hodině dějepisu v 7. A základní školy Komenského v Trutnově. Ředitel školy překvapeným rodičům vzkázal, že nejde o propagaci islámu.

Rodiče žáků trutnovské základní školy nejspíše překvapil popis toho, co se dělo v hodině dějepisu při výuce o islámu. Do hodiny přišla vyučující Zuzana R. oblečená do nikábu, tradičního arabského obleku. Žáci si vyslechli, jaký je rozdíl mezi čádorem, hidžábem a burkou, a někteří si je vyzkoušeli. Hodinu zakončili popisem, jak vypadá modlitba muslimského věřícího.

Podle ředitele školy Petra Horčičky je téma islámu součástí osnov a žáci takto získávají informace také o křesťanství, židovství či buddhismu. „Jsme sekulární školou, která žádné náboženství ani nevyzdvihuje, ani nevyučuje,“ uvedl ředitel na stránkách školy ve sdělení rodičům.

„Názorná výuka dějepisu v 7. A zobrazuje zpestření výuky, rozhodně nešlo o propagaci islámu ani jeho věřících. Informace o minulosti a současnosti islámu měly žákům téma přiblížit. Formulaci o společné modlitbě na závěr považujeme za nešťastnou a neodpovídající skutečnému závěru vyučovací hodiny,“ dodal.

Zároveň nabídl všem, kterým by vysvětlení nepostačovalo, osobní setkání. Na mobilním čísle, které visí na stránkách školy, se ho však Blesku.cz nepodařilo zastihnout.