Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Černé stavby plní Česko: Každý rok jich přibývá 30 000, proč je nikdo nebourá?

Snaha o odstranění nepovolených staveb představuje prý velmi obtížný, drahý, zdlouhavý a deprimující proces.(Ilustrační foto)
Snaha o odstranění nepovolených staveb představuje prý velmi obtížný, drahý, zdlouhavý a deprimující proces.(Ilustrační foto)  (Autor: Blesk – Alexandr Malachovský)
Autor: sou - 
21. října 2015
11:06

V Česku vyroste za jediný rok až třicet tisíce staveb bez povolení. Jejich odstranění je pak prý pro úředníky běh na dlouhou trať. Navíc soudci často zamítají i jasné případy. Změnu by mohl přinést zákon, který už zpracovávají zástupci krajů, obcí i ministerstev. Ombudsmanka navrhuje i zřízení fondu, ze kterého by se demolice platily.

„Právo na odstranění nepovolené stavby je dnes nevymahatelné. Pokud se návrh podaří prosadit, bude to znamenat velké posílení práva a autority stavebních úřadů,“ řekla MF Dnes, která na téma upozornila, ombudsmanka Anna Šabatová. Ta chce, aby na odstranění „nejkřiklavějších“ staveb vznikl fond, ze kterého by se platily jejich demolice. Na zákoně prý už pracují zástupci krajů, obcí a tří ministerstev.

V Česku během jediného roku vyroste až třicet tisíc staveb bez povolení. Nejčastěji lidé „načerno“ budují skleníky, kůlny, přístavby, ploty nebo zahradní bazény. A to buď z neznalosti, nebo netrpělivosti. Drtivá většina takových staveb dodatečně získá razítko od stavebního úřadu. Na druhou stranu ale úředníci už mnohem častěji nařizují demolice černých staveb a pouštějí se s jejich majiteli do soudních sporů.

Soudci prý zamítají i jasné případy černých staveb

Problémy ale nastávají s majiteli velkých objektů, kteří se jen tak nedají a celou věc ženou k soudu. „Nemá cenu si nalhávat něco o pokutách a podobně. Většinu deliktů úřady proti vychytralým právníkům prohrávají. Jsou právní kanceláře, které se přesně na toto specializují,“ potvrzuje vedoucí odboru výstavby v Jindřichově Hradci Bohumil Krejčí.

Soudní spory se velmi vlečou a soudci prý často zamítají i jasné případy. Problémem jsou i odlišné verdikty různých institucí a vměšování různých regionálních politiků. Takové prostředí by mohlo být ideální pro korupci. Snaha o zbourání nepovolených staveb při současných zákonech tak pro úředníky představuje velmi obtížný, drahý, zdlouhavý a deprimující proces.

Zobrazit celou diskusi