Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rathovi kumpáni se brání rozsudku. Odvolali se Kottovi i Salačová

Autor: ČTK, kle - 
20. října 2015
18:18

První aktéři kauzy bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) podali odvolání proti nepravomocnému dubnovému rozsudku. Na vrchní soud se obrátili manželé Kateřina a Petr Kottovi, které soud poslal za korupci na 7,5 roku do vězení, a podnikatelka Ivana Salačová, která spolupracovala při vyšetřování a vyvázla s podmínkou. Odvolání podal také žalobce Petr Jirát. O vývoji v případu v úterý informoval Radiožurnál.

Krajský soud v Praze, který Rathův případ řešil a jehož prostřednictvím se odvolání k vrchnímu soudu podává, nebude podle své mluvčí Ludmily Molišové odvolání a jejich počet komentovat, protože odsouzeným ještě trvá tento týden lhůta na podání.

Už při vynesení rozsudku 7. dubna se na místě odvolal také manažer stavební firmy Tomáš Mladý, který dostal pětileté vězení.

Kauza zdaleka nekončí

Zbylými odsouzenými v první části Rathovy kauzy jsou stavební manažeři Pavel Drážďanský (pět let) a Václav Kovanda (tříletá podmínka) a manažeři zdravotnických společností Martin Jireš (5,5 roku), Jindřich Řehák (5,5 roku) a Jan Hájek (tříletá podmínka).

Ratha poslal soud na 8,5 roku do vězení ve zbylé části případu v červenci, pětiletý trest s ním dostala podnikatelka Lucia Novanská. Bývalý politik už dříve řekl, že podá odvolání, případně se obrátí na mezinárodní soud.

Obžaloba viní exposlance Ratha a ostatní z upravování veřejných zakázek pro předem vybraného vítěze, což údajně provázela korupce. Tendry se týkaly opravy budov a modernizace nemocnic ve Středočeském kraji. Jako organizátory označuje žalobce Petr Jirát manžele Kottovy a Ratha. Kromě Salačové obžalovaní vinu odmítají.

Připomeňte si soud v obrazech:


hejhej ( 22. října 2015 11:27 )

Zloději budou , pokud tom půjde kolem sebe kopat. Ožrala Kott, Pancová a Ráth měli zálusk koupit nemocnic a na to je třeba spoustu peněz. A jak k nim přijít jinak než zlodějnou. Už měli sedět všichni tři v kriminále.

dzery ( 21. října 2015 10:23 )

Ale moc u toho mlaskal....

prycsvladou ( 21. října 2015 06:43 )

 kdyz se to tem zlodejum zda moc tak bych jim dva rocky pridal,je jasné že se jim nechce sedet a delaji vse aby nastup trestu posunuli,ten kott to je ale hnusna drzka-fujtajbl

byvalyvoliccssd4 ( 20. října 2015 20:26 )

Jako třeba Rath - nejdříve jako člen ODS navrhoval poplatek u lékaře 90,-Kč. Jenže tam vyběhli nejen s jeho návrhy, ale i s ním samotným. Jako zloděj potom udělal zářnou karieru - kde jinde, než v ČSSD. Tam potom začal hlasitě bojovat proti třicetikorunovým poplatkům a tiše socansky krást.

Zobrazit celou diskusi