Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zaplacené komentáře, řízená propaganda: Jak fungují diskuze na internetu?

Autor: David Klempíř - 
20. října 2015
19:54

Lidé se mohou v dnešní době živit různě. Je ovšem v pořádku inzerát hledající lidi, kteří se budou zapojovat do diskusí a článků na internetu? Zejména pokud inzerát požaduje „vlastenecké názory, obhajobu zájmů občanů České republiky“? Podle odborníků oslovených Bleskem je cílená propaganda na síti běžná a etické hranice jsou nezřetelné.

Patříte k věčným diskutérům pod články na internetu či na sociálních sítích? Můžete za to dostávat i zaplaceno, ovšem musíte psát „na objednávku“. Takový inzerát poptávající redaktora s „vlasteneckým cítěním a výbornými komunikačními dovednostmi“ se objevil na nejmenovaném serveru. Nabízí 100 korun za hodinu a dohodu o pracovní činnosti. Blesk.cz zkoušel zavolat na mobilní číslo uvedené pod inzerátem, ovšem „volané číslo neexistuje“. Na e-mail nepřišla reakce.

Stát se „trollem“

Náplní práce je v uvedeném případě zapojování se do komentářů pod články na zpravodajských webech a sociálních sítích a rovněž „reagování na zavádějící a nepravdivá tvrzení“. V internetové hantýrce se takovým diskutérům říká „trollové“ a jejich činnosti „trollování“. Jde o anonymní účastníky diskusních fór či chatů, kteří zasílají záměrně provokativní, urážlivé či irelevantní příspěvky ke konkrétním tématům. Hlavním smyslem těchto příspěvků je vyprovokovat ostatní uživatele k emotivním odezvám nebo jinak narušit normální, věcnou diskusi.

Inzerát láká zájemce na možnost stát se „trollem“, tedy za peníze se hádat v diskusích na internetu a na sociálních sítích. Je to v pořádku? Inzerát láká zájemce na možnost stát se „trollem“, tedy za peníze se hádat v diskusích na internetu a na sociálních sítích. Je to v pořádku? | Facebook

Platí diskutéry Rusko?

„Nepřekvapuje mě, že se to děje. Překvapuje mě ovšem forma,“ řekl Blesku politolog Zdeněk Zbořil. Internet a zejména možnost zpětné vazby a reakcí čtenářů jsou podle něj vynálezem doby, na což je nutné myslet. „Dokud budou tito lidé v diskusích šířit své názory, je to ještě v pořádku. Ovšem jakmile by tam byl nějaký apelativní prvek a jejich výroky vyzývaly k určitému jednání, pak by měli být lidé k těmto příspěvkům obezřetní,“ domnívá se.

„Dokud se nedopustí autor trestně právně stíhatelného skutku, nedá se propaganda jako taková jednoduše odsoudit. Když někdo mluví o vlastenectví, nemůžete ho za to postihovat,“ pokračuje Zbořil. Ten si prý zároveň umí dobře představit, kdo za takovými příspěvky stojí, respektive nestojí: „Nejsou to lidi, kterým je 15 let. Jsou to starší lidé, kteří zestárli v nějaké ideologii,“ uzavírá.

Také další oslovený politolog, Jiří Pehe, není inzerátem příliš překvapen. „Jen to zvýrazňuje něco, o čem se mluví jako o existující věci již delší dobu. Již před lety se psalo o tom, že některé politické strany mají týmy lidí, jejichž úkolem je fungovat tímto způsobem. Nejen před volbami. Nikdo samozřejmě nevěděl, kdo to je, protože politické strany to nezveřejňovaly. Analýza ovšem ukázala, že jde o malou skupinku lidí. Byl to tedy džob na plný úvazek. Nebylo možné, aby to byli lidé, kteří u toho ještě normálně pracují. Ale nikdo se tím profesionálně nezabýval,“ připomněl politolog.

Pokud podle něj někdo nyní hledá „vlastenecké“ diskutéry, nemusí za tím nutně stát například česká extrémní pravice. „Může to být buď někdo nový, ale klidně to může být i pokračování ruských snah. Protože Rusům samozřejmě vyhovuje nestabilita, kterou působí uprchlická vlna v Evropě. Těžko říct, kdo jsou lidé, kteří si to objednávají,“ dodal Pehe. Internet je podle něj svobodné prostředí, ale toto je již cílená propaganda. „Zejména ruští trollové neprovokují v diskusích proto, že chtějí šířit demokracii a stabilitu v Evropské unii. Každopádně by se tím měly zabývat tajné služby.

Inzerát láká zájemce na možnost stát se „trollem“, tedy za peníze se hádat v diskusích na internetu a na sociálních sítích. Je to v pořádku? Inzerát láká zájemce na možnost stát se „trollem“, tedy za peníze se hádat v diskusích na internetu a na sociálních sítích. Je to v pořádku? | Facebook

Pozor na hranice etiky

Odbornice na sociální sítě Eliška Vyhnánková upozorňuje, že je v této oblasti velmi těžké najít etické hranice. „Může se jednat o jednoho zástupce firmy, který vstupuje do internetových diskusí a nenásilně informuje o produktech, ale také o stovky lidí jako nástroji propagandy. Ani jedno není společensky bezpečné a zodpovědné, osobně se mi tento nástroj propagace rozhodně nelíbí,“ řekla Blesku.

Služeb diskutérů se podle ní využívá nejen v politice, ale také v oblasti PR a prodeje. „Zkrátka všude tam, kde je potřeba z jakéhokoliv důvodu nasměrovat diskusi či dát vědět o nějakém produktu či službě. Bohužel je na účastnících diskuse, aby si udělali vlastní názor, což je v současné době informační zahlcenosti velmi obtížné,“ uzavřela.

S profesí „placených agentů“ má zkušenosti i Jiří Halbrštát, manažer personální společnosti ManpowerGroup: „Lidé například hledají názory na různé typy podlahového topení. Do diskuze vstoupí člověk s příspěvkem, že podlahové topení může škodit krevnímu oběhu, ale že má výborné zkušenosti s infrapanely značky XY.  S největší pravděpodobností je to zástupce firmy XY,“ je si jistý.

V nedávné době začaly tyto „PR“ nástroje podle něj využívat i státní úřady, které se pokouší např. na Facebooku ovlivňovat veřejné mínění a obhajovat státní pozici. „Je to něco, co může sklouznout za hranice etiky, ale pokud se jedná o pravdivé informace a vyvažují jednostranné nebo nepravdivé informace v diskuzích, tak je to nástroj legitimní,“ upozorňuje Halbrštát. Sociální sítě se podle něj stávají důležitějším médiem než televize a ignorovat toto médium a neprezentovat tam oficiální názory vlády, by byla chyba.

kimbe ( 21. října 2015 11:57 )

Trollík tgbg si šel asi vyzvednout odměnu. Neboj, dostaví se, možná pod jiným nickem, tenhle už má profláklý

zadnice ( 21. října 2015 11:08 )

Trollů máme dost. Stačí Pehe, Fištejn a Mitrofanov!!!

salto ( 21. října 2015 08:32 )

Ano, řízená propaganda, zablokované diskuse k ožehavým tématům (nepřizpůsobiví, imigranti atd.), tak to v té naší krví vykoupené demoGracii chodí

123automobil ( 21. října 2015 08:30 )

kung-fu-jane ( 20. října 2015 21:48 )

Určitě jsou mezi diskutéry "nasírači", horší jsou ale "nasírači", kteří píšou řiťolezecké proamerické články .

Zobrazit celou diskusi