Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bezdomovec z Jihlavy kandidoval na prezidenta. Teď protestuje proti uprchlíkům

Autor: čad - 
21. října 2015
05:02

V přímé volbě o post prezidenta České republiky se bývalý jihlavský číšník Zdeněk Kučírek (60) ucházel přímo z veřejných toalet v centru Jihlavy. Tam v tu dobu brigádničil, odtud vedl svoji kampaň a sbíral hlasy na svoji podporu. Skončilo to fiaskem. Teď navíc Zdeněk skončil takřka na ulici.

„To mám z toho, že stále někomu chci pomáhat,“ řekl smutně na uvítanou, když jsme se sešli na jihlavském náměstí. Za vším prý hledej ženskou, tvrdí Zdeněk. Před dvěma roky se nastěhoval do bytu ke své přítelkyni Dáše (56) a jejímu synovi (19). „Dlužila tehdy zhruba 40 tisíc za plyn a elektriku. Vzal jsem si na sebe půjčku, abych jí pomohl,“ líčil svůj příběh.

Protože Zdeněk nemá svůj účet u banky, peníze z brigád si prý nechal posílat na účet syna přítelkyně. „Já blbec si vzal ještě další půjčku, aby on si mohl koupit motorku. Když mě pak na jeho účet přišly peníze z práce, on si za ně klidně koupil boty,“ vysvětloval. Dluh prý narostl na 70 tisíc korun a tak Zdeněk, který v minulosti také neúspěšně kandidoval do Senátu, raději vzal nohy na ramena a od přítelkyně utekl.

„To by nešlo, tahali ze mě jen peníze,“ říká, když se nyní ocitl na ulici. „Přespávám u kamarádů a čekám na svůj první důchod.“ Přiznává, že nemá ani páru, jak peníze z bývalé přítelkyně dostane zpět. Vrací se prý proto raději zpět k politice. „Na 28. října svolávám sem na náměstí protestní shromáždění proti uprchlíkům,“ zasvítí mu najednou opět oči novým optimismem.