Aktivisté z koncertu Alexandrovců nejsou pro Česko neznámou. Jedná se o skupinu oMEN, jejíž členové se podobně svlékali už před rokem také na Úřadě vlády při tiskové konferenci Bohuslava Sobotky (ČSSD). Na hrudi, zádech a rukou měli tehdy namalované ukrajinské vlajky nebo citáty typu „Premiére odvahu“ nebo „Nebuďte s Putinem“. I tehdy přišli s vlajkami Evropské unie a NATO.

Nyní se o sobě rozhodli dát znovu vědět, a to právě na pražské zastávce turné, na kterém světoznámý ruský armádní soubor obráží Českou republiku – u příležitosti 70. výročí konce 2. světové války.

Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Vystoupení Heleny Vondráčkové na turné Alexandrovců narušili aktivisté. YouTube/Martin Hnátek

„Alexandrovci nejsou jen hudební soubor, jsou regulérními vojáky armády, která má na svědomí desetitisíce mrtvých v Čečensku, tisíce mrtvých na Ukrajině, armády, která v těchto dnech shazuje kazetové bomby na civilisty v Sýrii. Sami si říkají zpívající zbraň a jako takové je potřeba je brát,“ uvedli aktivisté v prohlášení, které má Blesk k dispozici.

Nápisy v barvě krve: Od Čečenska do Sýrie

„Na tělech členů skupiny oMEN byla záměrně barvou krve vypsána jména míst, která armáda, jíž jsou Alexandrovci pyšnými členy, napadla, a kde způsobila zmar: Čečensko, Kavkaz, Gruzie, Ukrajina a Sýrie,“ stojí dále v textu. Záštita prezidenta Miloše Zemana i účast na koncertech turné je prý „zjevné ignorování lidskosti, snaha o devastaci morálky české společnosti a podpora snahy rozvrátit soudržnost a hodnoty Evropské unie.“

Helena Vondráčková na koncertě Alexandrovců
Autor: Herminapress

„Vnímáme tyto rádoby protesty jako ukázku nekulturnosti a hlouposti aktérů,“ napsali Blesku společné vyjádření zpěvačka Helena Vondráčková (68), během jejíhož vystoupení k incidentu došlo, a její manžel Martin Michal (55). Více nechtěli událost komentovat.

Manžel Vondráčkové: Nechceme se zaobírat hloupými lidmi
Skupina protiputinovských aktivistů narušila koncert Alexandrovců v Praze při vystoupení Heleny Vondráčkové.
Autor: Reprofoto YouTube/Martin Hnátek

„Helena se soustředí na poslední dva koncerty v rámci turné Alexandrovců a také na další pracovní projekty. Opravdu se nechce zaobírat nějakými hloupými lidmi, kteří narušují kulturní akci,“ dodal Martin Michal.

Členy skupiny oMEN vyvedla ze sálu pořadatelská služba.

Fotogalerie
8 fotografií