Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Herečka „udavačka“: StB jsem nic nepodepsala a Wericha jsem v životě neviděla

Herečka Jitka Frantová Pelikánová, která 28. října obdrží od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání, odmítá, že by spolupracovala s StB.
Herečka Jitka Frantová Pelikánová, která 28. října obdrží od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání, odmítá, že by spolupracovala s StB.  (Autor: archiv Blesk)
Autor: ČTK, kle - 
17. října 2015
10:55

Herečka Jitka Frantová Pelikánová, která 28. října obdrží od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání, odmítá, že by spolupracovala se Státní bezpečností (StB). „Já mohu jen s čistým svědomím říct, že jsem žádnou spolupráci s StB nepodepsala a také nikomu neškodila,“ uvedla ve svém vyjádření pro sobotní Právo. Wericha prý v životě neviděla.

Herečka ve svém prohlášení uvedla, že si „s velkým překvapením“ v Hospodářských novinách přečetla, že podepsala „jakousi“ spolupráci s StB.

Jde o trapnou a nechutnou pomstu Zemanovi

Podle Pelikánové se jí snaží Hospodářské noviny se svým obviněním pomstít za veřejnou podporu Miloše Zemana před prezidentskými volbami.

„Vydavatelství, kterému patří noviny a internetový server, které se mě teď snaží dehonestovat, před dvěma roky bez sebemenšího zdání vyváženosti podporovalo v prezidentské volbě Karla Schwarzenberga proti vítěznému Miloši Zemanovi, kterého jsem tehdy veřejně podpořila. Myslím si, že teď jde o celkem průhledný záměr trapným až nechutným způsobem pomstít se mu za tehdejší výsledek,“ je přesvědčena žena.

„A že jsem donášela na Wericha? Směšné! Já ho v životě neviděla. Byla jsem s jeho dcerou krátce v angažmá, a to je všechno,“ dodává.

Přiznává „chyby mládí“

Z dokumentů Archivu bezpečnostních složek údajně vyplývá, že vdova po významném novináři a politikovi Jiřím Pelikánovi donášela na české divadelníky, například na Jana Wericha. Státní bezpečnost podle serveru Aktuálně.cz využívala kontaktů herečky na divadelní scéně i jejích cest do zahraničí.

„V archivu se dochovala jen část operativního svazku, z něhož vyplývá, že Jitka Frantová v roce 1961 souhlasila s nabídkou spolupráce se Státní bezpečností,“ uvedl historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Po takzvaném pražském jaru 1968 přišel Pelikán jako reformní komunista o post ředitele a s manželkou museli odjet do Itálie, kde požádali o politický azyl. Pracovníci StB tam naopak začali sledovat je, a dokonce do jejich římského bytu poslali bombu.

„V raném mládí jsme Jiří Pelikán i já jistě udělali chyby, jako mnoho jiných. Ale snažili jsme se je napravit, a to dokonce i v situacích, kdy nám StB poslala v balíčku bombu, která jen náhodou manžela nezabila. To, co se mi přičítá v Hospodářských novinách a na Aktuálně.cz, rozhodně popírám. Jsem zklamaná, protože mě opravdu nenapadlo, že mě po tom všem, čím jsem v životě sama a po boku Jiřího Pelikána prošla, bude někdo s pomocí nedoložených báchorek estébáků špinit,“ uzavřela Pelikánová.

pelagie ( 18. října 2015 09:28 )

Prý v raném mládí.... když vzali roha on byl ročník 23 a ona 32, tak ať se na to"mládí" nevymlouvá,

antikaprik ( 17. října 2015 22:45 )

Nemám 5 rokov a o tejto pani som v živote nepočul. čo také urobila aby dostala štátne vyznamenanie? Myslel som, že mám prehľad aj o českých osobnostiach.

dandova ( 17. října 2015 20:27 )

Za co, soudruzi, za co.

tomikoomik ( 17. října 2015 13:58 )

Mel by ji dat dva odznacky na misto tech motylecku co ma v ucesu, ta ma ale slehu , rachotina. Znam ji tyden tak ta je na metal jako Renc

tomikoomik ( 17. října 2015 13:56 )

Hej a jako spravny demonstrant z rad je uz tez prezident a tak by mel ocenit Hedu Mladkovou!

Zobrazit celou diskusi