Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tatranky bez arašídů dráždí lid. Opavia změnila složení oblíbené pochoutky

Tatranky už neobsahují arašídy. Prý kvůli alergikům.
Tatranky už neobsahují arašídy. Prý kvůli alergikům.  (Autor: Zdroj: Instagram)
Autor: ula - 
16. října 2015
15:00

Po nevoli, kterou rozpoutal přesun výroby piškotů Opavia do Polska, čelí výrobce sušenek a cukrovinek Mondelez další kritice. Oblíbené arašídové Tatranky už totiž neobsahují arašídy. A sušenky Club máslo mají pouze máslové aroma. Na změny upozornil pořad A dost internetové televize Stream.

Původní arašídová tatranka obsahovala 12 procent pražených arašídů, ty už ale několik měsíců nahrazuje jen aroma. Potvrzuje to i nový obal a změna názvu. Nyní už si koupíte pouze tatranku s arašídovou příchutí. Firma se brání tím, že změnu provedla kvůli alergikům. Arašídy jsou totiž silné alergeny.

„Výrobní závod dodává výrobky nejen do celé do řady zemí EU, ale i Ruska či Austrálie, museli jsme v souladu s globální nutriční strategií Mondelez International tento problém řešit,“ řekla deníku ECHO24.cz Daniela Schnurpfeil z Mondelez Czech Republic.

„Arašídy, jakožto alergenní složka, byly nahrazeny praženými pšeničnými klíčky, které jsou nutričně velice bohaté. Chuť arašídů je pak zajištěna přídavkem arašídového aromatu, vyrobeného z lískových oříšků a přírodně identických látek (nejedná se tedy o syntetické aroma), tak aby ani tato surovina nebyla zdrojem alergenu,“ uvedla dále Schnurpfeil.

Alergici musí být na pozoru ale stále

Zdraví alergiků je ale stejně ohroženo. Tatranky se sice vyrábí na oddělené lince, ale i tak společnost nezaručuje, že nemohou přijít s alergenními arašídy do styku. Informace je uvedena i na obalu. 

Rozhořčení čeští spotřebitelé dál atakují oficiální profil firmy na Facebooku. Nejčastěji padá slovo „bojkot“.

Pocital jsem s tim, ze Mondelez ma schopny management i marketing. Ovsem po aktualni piskotove afere jsem zmenil...

Posted by Homohněd Záhněda on 16. říjen 2015

Vážení kapitalističtí přátelé, nacpěte si arašídové Tatranky bez arašídů někam!!!

Posted by Jaromír Carda on 15. říjen 2015

„Klubky“ bez másla?

Změnou prošly i máslové sušenky Opavia Zlaté Club. I když název mluví jinak, másla se v nich nedočkáte, opět se jedná pouze o aroma. Že by se ale tradiční „klubky“ změnily, firma pro deník ECHO24.cz odmítla: „Sušenky Opavia Zlaté Club s máslovou příchutí nezměnily svou recepturu již 17 let. Jde tedy o výrobek, který je od roku 1997 dostupný ve stále stejném složení. K označení obalu „s máslovou příchutí“ jsme přešli zcela opodstatněně, abychom plně respektovali tehdejší vyhlášku ministerstva zemědělství. Název jsme proto v celém znění umístili také na obal produktu.“

Další změny v recepturách?

Americký sušenkový koncern Mondelez patří mezi největší výrobce sušenek a cukrovinek. Kromě značky Opavia pod něj patří i další značky, jako např. Oreo nebo čokoláda Milka. V internetových diskusích se objevují i reakce, které kritizují další výrobky společnosti.

Všimli jste si také, že něco, co máte rádi, chutná už úplně jinak? Našli jste jiné zásadní změny složení? Pošlete svoje zjištění na adresu tip@blesk.cz a podělte se s námi třeba i o vaše fotografie.

y1xcvbnm ( 17. října 2015 15:32 )

VYNÁSOB SI TO DESETI A JSI NA TOM HŮŘ NEŽ DNES, ZA 30 KČ BY SIS ASI NEKOUPILA, MOŽJÁ BYS TAM MĚLA I TU SMETANU, ZA 10 KČ POŘÍDÍŠ ROHLÍKŮ 6.

akublender ( 16. října 2015 23:40 )

Fidorky se už taky dávno nedají. Nekupovat tenhle odpad. V podstatě v ČR neseženeš kvalitní čokoládu.

djaba ( 16. října 2015 20:34 )

 Doby , kdy byly tatranky ,vafle a esíčka jsou zaplaťpánbůh v tahu .Tak co spíláte ,kupujte to , co vám chutná .

newdawn ( 16. října 2015 19:37 )

Ono je spíš problém najít na českém trhu něco, co chutná tak, jako dřív

kamii ( 16. října 2015 19:33 )

Na to je jediná rada , nekupovat to ! Na trhu je tolik cukrovinek a značek , že je z čeho snad vybírat

Zobrazit celou diskusi