Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rektoři bojkotují Zemana. Kvůli nepozvaným kolegům nedorazí 28. října

Ti pozvánku na Hrad jen tak neuvidí. Rektoři z Brna a Českých Budějovic, oba kritičtí k prezidentu Zemanovi.
Ti pozvánku na Hrad jen tak neuvidí. Rektoři z Brna a Českých Budějovic, oba kritičtí k prezidentu Zemanovi.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: kle - 
16. října 2015
08:20

Prezident Miloš Zeman už třetím rokem nepozval na Pražský hrad dvojici rektorů u příležitosti oslav státního svátku 28. října. Konkrétně šéfy Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka a českobudějovické univerzity Libora Grubhoffera. Podle zjištění Lidových novin se proto ostatní pozvaní rektoři shodli, že ani oni z kolegiálních důvodů a na protest nepřijdou.

„Dva rektoři nebyli pozváni. Oficiální stanovisko rektorské konference připravujeme na pondělí,“ potvrdil LN Tomáš Zima z Univerzity Karlovy informaci, kterou jako první přinesl Blesk.cz.

Česká konference rektorů čekala do středy, zda pozvánky z Hradu nakonec nedorazí. To se však nestalo. Podle deníku se tak již ve čtvrtek rektoři veřejných vysokých škol, kterých je v České republice 26, víceméně shodli, že na Hrad nepůjdou, ačkoliv pozvaní jsou.

Hradní „blokáda“ rektorů z univerzit v Českých Budějovicích a Brně trvá již dva roky. Spor se táhne od roku 2013. Rektor Mikuláš Bek odmítl Zemanovo vystoupení na Masarykově univerzitě, neboť bylo před sněmovními volbami a prezident byl v té době čestným předsedou kandidující strany SPOZ. Druhý „nezvaný“ je českobudějovický rektor Libor Grubhoffer. Ten se veřejně zastal literárního historika Martina Putny, když mu prezident odmítl udělit profesuru.

Norka nepřijde, Američan ano

Na Hrad přijdou v Den české státnosti stovky hostů. Mezi pozvanými jsou i velvyslanci cizích zemí v České republice. Stále platí, že Miloš Zeman nezve velvyslankyni Norska – kvůli kauze dětí Michalákových.

Naopak americký velvyslanec Andrew Schapiro pozvánku dostal. A to přesto, že v dubnu prezident prohlašoval, že „americký velvyslanec má dveře na Hrad zavřené“. Stalo se tak v reakci na Zemanovu návštěvu ruské vojenské přehlídky v Moskvě, což americký velvyslanec označil za „prekérní“.

byvalyvoliccssd4 ( 17. října 2015 20:52 )

28.říjen si Zeman změnil na svůj soukromý svátek.

zdrclamrdka ( 16. října 2015 19:57 )

kdo asi, zm.rde

kuromrd ( 16. října 2015 19:55 )

sairait ( 16. října 2015 19:54 )

vi3ol ( 16. října 2015 18:20 )

Vůbec se nechci adt. ..tohle hájí i místní ožrala..že si to musí uhájit..jak říkáš, ... , po jaký diktatuře to volá??)

Zobrazit celou diskusi