Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeští zemědělci prodávají prasata pod cenou. Drtí je vepřové z dovozu

Autor: ČTK, kle - 
15. října 2015
15:25

Chovatelé prasat se bojí zavírání chovů. Prodejní cena vepřového je nižší než náklady a obchodní řetězce preferují levné dotované maso z ciziny. Ve čtvrtek to uvedl prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman.

Nákladová cena na kilogram masa je podle chovatelů kolem 40 korun, prodává se za 38 korun za kilogram. O rok dříve byla prodejní cena 44,4 koruny za kilogram. Chovatelům vzrůstají náklady například na krmiva, která podle předsedy Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jindřicha Macháčka činí přibližně 65 procent nákladů na chov.

Dováží se dotované vepřové z ciziny

Obchodní řetězce navíc preferují levné maso z ciziny, které je dotované z národních zdrojů. Jejich výši čeští chovatelé neznají a žádají ministerstvo zemědělství, aby jejich strukturu zjistilo, řekl Toman. „Analýza se v tuhle chvíli provádí. Jde to velmi pomalu, nicméně se na ní pracuje,“ dodal.

V Česku se nyní chová 1,45 milionu prasat, před deseti lety šlo podle Macháčka o dvojnásobek. Potravinová soběstačnost činí přibližně 50 procent.

„Pokud se něco nestane a naše vládní garnitura nezačne s důslednou pomocí pro chov prasat, dojde k tomu, že české vepřové zmizí,“ řekl. Spotřebitelé by si podle něj měli vybírat české maso.

Do Česka se nejvíc dováží maso z Německa, dále z Estonska, Polska a Belgie.

jarypadlo ( 16. října 2015 05:56 )

A to ještě nevíme čím v Polsku a kde jinde krmí a jaké sr...jim dávají.

tymitaky ( 15. října 2015 19:17 )

Proti dotacím to neutáhne žádný zemědělec.

istyl ( 15. října 2015 16:40 )

naší neumi jit na minimalni naklady

Zobrazit celou diskusi