Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Domácí násilí se týká bohatých i chudých. A často trvá i roky, zjistil průzkum

Domácí násilí je stále velmi rozšířené, odhalil průzkum
Domácí násilí je stále velmi rozšířené, odhalil průzkum  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ula - 
15. října 2015
13:15

Chudí, průměrně placení i společenská smetánka. Domácí násilí jde napříč společností a pětinu případů tvořily rodiny velmi dobře situované. Navíc to není krátkodobá záležitost, jak odhalil průzkum společnosti SocioFactor.

Výzkum, který proběhl v rámci kampaně Mlčení bolí, dále ukázal, že nejčastěji trvá domácí násilí více než tři roky. I když se většina lidí zřejmě domnívá, že psychické a fyzické týrání se týká sociálně slabších a chudých, více než polovina případů se odehrávala v rodinách s průměrným materiálním zajištěním.

Fyzické týrání na ústupu

Domácí násilí také neznamená „jen“ fyzické útoky. Zatímco v roce 2006 tvořily fyzické útoky 80 % případů, nyní je to 65 % případů. Nejčastější je kombinace psychického a fyzického násilí, objevuje se také násilí sexuální nebo ekonomické. To ale neznamená, že domácí násilí je na ústupu. Čísla ukazují, že obětí domácího násilí se stala každý šestá žena a každý dvaadvacátý muž.

Za pozitivní zprávu lze pokládat fakt, že lidé se domnívají, že domácímu násilí by se měla věnovat větší pozornost. Stejně tak jde podle průzkumu o problém, který by měl nějakým způsobem řešit stát, prioritně by to měla být ochrana týrané osoby. Rozpoznat domácí násilí od běžné hádky je ale obtížné, jak přiznala řada respondentů.

Problém rozpoznání domácího násilí je nejčastějším důvodem, který brání okolí jej nějak řešit. Další překážkou je strach z reakce násilníka.

Zobrazit celou diskusi