Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo mohl, střílel. Desítky tisíc špačků „ze severu“ vyplenily na Moravě vinici

Obří hejno desítek tisíc zejména stěhovavých špačků ze severu zničilo na Břeclavsku část vinic. (ilustrační foto)
Obří hejno desítek tisíc zejména stěhovavých špačků ze severu zničilo na Břeclavsku část vinic. (ilustrační foto)  (Autor: www.profimedia.cz)
Autor: kle - 
15. října 2015
09:33

Během několika minut vyplenilo obří hejno desítek tisíc špačků vinici na jižní Moravě. V Krumvířích na Břeclavsku zlikvidovali ptáci přes pět set kilogramů hroznů. Šlo prý o nálet vyhládlých špačků ze severu, píše deník Právo.

Během několika minut přišlo rodinné vinařství bratrů Františka a Martina Valihracha o stovky kilogramů hýčkaného vína. Nálet zasáhl modré hrozny, které chtěli vinaři nechat dozrát do špičkové kvality. „Proto byly hrozny ještě ve vinici, aby byla červená vína výborná. Pokud ale nechci, aby byly hrozny kořistí špačků, musíme si se sklizní pospíšit,“ řekl Právu trojnásobný Vinař roku Josef Valihrach.

Video  Nálet špačků jako z hororu! Tisíce ptáků vyplenili vynici!  - Vinařství Tomčala Kobylí
Video se připravuje ...

Když přiletí stěhovaví ptáci, je zle

„Byla to marná bitva, i když jsme tam byli a snažili se je plašit, nedalo se to. Během několika málo chvil zničili část úrody. Přišli jsme o více než pět set kilogramů hroznů,“ dodal Martin Valihrach.

Domácí špačky se daří vinařům na jižní Moravě držet pod kontrolou. „Ti naši totiž aspoň trochu reagují na plašení. Severští při tažení na jih přilétají hladoví, a když sednou, tak je zle,“ popsal situaci hotař (hlídač vinic) František Macka.

Přesto, že někteří vinaři čelí náletům vyhladovělých ptáků, letošní vinařská sezona má být vydařená. Podle Svazu vinařů zachránil letošní úrodu v České republice srpnový déšť, který přerušil dlouhotrvající vedra. Výnosy jsou zatím nadprůměrné. Vinaři si pochvalují také kvalitu a dobrý zdravotní stav hroznů. Vinobraní potrvá až do poloviny listopadu.

tgbg ( 15. října 2015 13:50 )

Špačci komouši.

dietr ( 15. října 2015 11:20 )

vína špičkové kvality na Moravě skutečně mají, ale když si chcete dovézt víno domů, přesvědčí vás o koupi jiného a prodají vám patoky. Špačkům zdar!!!

y1xcvbnm ( 15. října 2015 10:28 )

chudáci měli hlad, jsou jako ti uprchlíci, nikde je nechtějí

Zobrazit celou diskusi