Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rakoviny je víc, úmrtí méně. Pravda o onkologických onemocněních v ČR

Autor: Iva Dvořáková - 
15. října 2015
11:25

Ve středu jste si v Blesku mohli udělat několik testů na téma rakovina. Teď vám přinášíme informace o tom, jak jsme na tom u nás s informovaností o rakovině, prevencí, léčbou a situací do budoucna.

Každý rok odhalí lékaři v Česku rakovinu u zhruba 80 tisíc pacientů a přes 27 tisíc lidí ročně na zhoubný nádor zemře. Znamená to, že každých 20 minut umírá v tuzemsku jeden člověk na rakovinu. Ovšem dnes se mnoho pacientů uzdraví nebo se nemoc zastaví.

Stále více lidí hledá informace o rakovině na internetu. A díky odborným serverům se dozvídají o jednotlivých onemocněních, o možnostech léčby, o onkologických centrech. Specializovaný web Onkoportál loni navštívilo skoro 80 tisíc lidí. Nejvíc vyhledávané diagnózy jsou karcinom tlustého střeva a plic.

„Letos do konce roku u nás onemocní rakovinou prsu přes 7300 žen, nádorem tlustého střeva přes 6 tisíc lidí a největší nárůst bude u karcinomu prostaty – přes 9 tisíc případů,“ řekl Blesku přední český onkolog profesor Luboš Petruželka.

„Dobrá zpráva ale je, že mnozí nemocní budou úspěšně léčeni díky spolupráci lékařských specialistů a také díky stále se rozvíjející moderní protinádorové léčbě, která je pacientům »šita na míru«,“ dodal.

Co by vás mělo varovat aneb Nejzávažnější příznaky rakoviny:

  • změny ve vyprazdňování stolice a moči
  • přetrvávající potíže polykací, žaludeční a střevní
  • přítomnost krve v moči, ve zvratcích, při kašli
  • nehojící se rána na kůži nebo sliznici
  • změny mateřských znamének
  • zduření mízních uzlin
  • přetrvávající kašel, chrapot, změna hlasu
  • zduření nebo zatvrdnutí v prsu nebo výtok z bradavky
  • nepravidelná menstruace, krvácení po pohlavním styku, výtok
  • jakákoliv jiná déle trvající a nevysvětlitelná změna organismu

5x NEJ o nemoci

1. Největší zabiják je rakovina slinivky břišní, nejčastější u Čechů je rakovina tlustého střeva.

2. Nejvíc onkologických pacientů přibude ve skupině lidí nad 65 let věku a jde o nárůst 67 %.

3. Nejčastější zhoubný nádor u mužů je karcinom plic a průdušnice, následují nádory kůže, nádory konečníku a tlustého střeva, prostaty a žaludku.

4. Nejčastější zhoubný nádor u žen je karcinom prsu, kožní nádory, nádory tlustého střeva a konečníku, děložního těla a děložního čípku.

5. Největším problémem českých onkologických pacientů je, že přicházejí k lékaři pozdě, už s pokročilými nádorovými onemocněními.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi