Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

ČOI zakázala prodej dvou chrastítek. U jednoho se dokonce rozlámaly plastové rolničky

Autor: sou - 
14. října 2015
21:38

Česká obchodní inspekce zakázala prodej dvou chrastítek. Z jednoho se uvolnily malé kuličky a v druhém případě se rozlámaly malé plastové rolničky. Můžou tak být pro děti velice nebezpečné. Navíc u plastového chrastítka na ruku inspektoři nenašli žádné identifikační údaje.

Rodiče by měli dávat velký důraz na to, jaké hračky kupují svým dětem. Po zakázání prodeje nebezpečných plyšáků Česká obchodní inspekce vydala zákaz na další dvě hračky. První z nich je chrastítko BABY COLLECTION, kterou distribuuje firma Olymptoy.

Při testu tahem se u něj přetrhla šňůrka, na kterou jsou navléknuté dvě malé kuličky. Ty pak prošly do zkušebního válce. „Při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku, tj. při hře, je pravděpodobné, že nastane situace, kdy i velmi malé dítě může přetrhnout šňůrku a vložit uvolněné části hračky do úst,“ uvádí ve své zprávě ČOI. Dítě pak tyto kuličky může vdechnout a udusit se.

Rolničky se na chrastítku rozlámaly

Dalším zakázaným předmětem je plastové chrastítko, které se dítěti zapne na ruku. Jsou na něm barevné rolničky z tvrdého plastu. U něj inspekce nenašla žádné identifikační údaje, výrobce a ani údaje o zemi původu. Při testu se pak rolničky rozlámaly na malé ostré části.

„Pokud se při hře nebo jiné manipulaci z chrastítka uvolní jednotlivé malé části, může nastat situace, při níž je v ohrožení zdraví dítěte, a to požitím či vdechnutím těchto malých částí,“ uvedla ČOI. O ostré hrany, které vzniknou při rozlomení kuliček z křehkého plastu, se navíc dítě může nejen poškrábat, ale i pořezat.  

Česká obchodní inspekce tak u obou hraček doporučuje zákaz distribuce a stažení těchto výrobků z distribuce.



steelheart ( 14. října 2015 23:48 )

tragedie s chrastítkem! - tak měl znít titulek, blesku - bože to jsou problémy

Zobrazit celou diskusi