Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Razie okolo Langera: Nejde o elektrárnu, ale o „malé domů“, tvrdí ÚOOZ

Zadržený Ivan Langer po příjezdu do Olomouce v doprovodu policie
 (Autor: Blesk/ Pavel Ryšlink)
Autor: ČTK, zst - 
14. října 2015
17:31

Velký zásah protikorupční policie, která mimo jiné prohledala i byt exministra vnitra Ivana Langera, nesouvisí se stavbou a prodejem solární elektrárny Ševětín na jihu Čech. Deníku Právo to řekl ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

S informací přišla krátce po začátku obří razie Česká televize. Místo o výstavbu a prodej fotovoltaické elektrárny jde ale podle šéfa protikorupční policie o klientelistické vazby. Policejní prezident Tomáš Tuhý už dříve řekl, že mají jeho podřízení podezření na korupci a zneužití pravomoci úřední osoby.

"Tímto samozřejmě potvrzuji i to, že mimo jiné byly úkony ÚOOZ zaměřeny také na prostory Policie ČR, a to konkrétně v jednom z krajských ředitelství a také v jednom útvaru s celorepublikovou působností, který spadá pod policejní prezidium," dodal Tuhý.

Podle mluvčího ÚOOZ Pavla Hantáka nebyl zatím nikdo obviněn, několik lidí podalo vysvětlení - mezi nimi i exministr Langer - a byli propuštěni. Hlavní podezřelí jsou ale stále zadrženi.

V souvislosti se zátahem se kromě Ivana Langera skloňují také jména olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila, podnikatele Ivana Kyselého, náměstka olomouckého policejního ředitelství Karla Kadlece, ředitele úřadu kriminální policie Milana Pospíška nebo náměstka ředitele protikorupční policie Jiřího Jacha.

Spekuluje se, že šlo i o olomoucký hokej

Ústřední osobou aféry se zatím zdá být olomoucký hejtman, který není k zastižení. Podle webu neovlivni.cz chtěl údajně po náměstkovi olomouckého policejního ředitelství Karlu Kadlecovi, aby "zametl pod koberec" vyšetřování možného dotačního podvodu při stavbě jezdeckého areálu Lazce.

"Karel Kadlec byl dne 13. 8. 2015 během schůzky v restauraci Potrefená husa, v době od cca 18:00 hodin, požádán podezřelým Jiřím Rozbořilem, hejtmanem Olomouckého kraje, o odložení trestní věci… v souvislosti s realizací projektů jezdecký areál Penzion Lazce a Jízdárna Lazce, a to v termínu do konce října 2015," stojí podle webu v příkazu k domovní prohlídce.

Pomoci měl hejtmanovi svou přímluvou také podnikatel Ivan Kyselý. Jak vyšetřování dopadlo, už prý policejní dokumenty neuvádějí. Vyšetřování se má ale podle neovlivni.cz týkat také machinací kolem hokejového klubu HC Olomouc nebo financování jednoho z tamních akvaparků. Vyšetřování by se tedy mělo týkat výhradně "aktivit" v olomouckém regionu.

salto ( 15. října 2015 11:47 )

Mám obavy, že jde bohužel o mnoho povyku pro nic a opět to vyšumí

lalia ( 15. října 2015 11:38 )

Kdy přijde na řadu Topolánek ? jeho akce z doby,kdy byl premierem,souvislosti s langerem ???? Už ,aby to bylo.

ajamajerova ( 15. října 2015 11:33 )

Je zvláštním, že teprve teď se zajjí o Olomoucký hokej, když už před rokem bylo podáno trestní oznámení na majitele hokejového klubu, že vyvádějí hráče a čerpají peníze z města na opravy, které jsou nadceněny. Známí advokát z Olomouce podával v zastoupení klienta trestní oznámení na tyto věci a nikdo to řešit nechtěl, protože údajně Kadlec to přikázal šoupnout do šuplíku. Měli by si najít toho kdo podávat trestní oznámení a zeptat se ho na to. Ten by mohl asi hodně k tomu říct. Slyšela jsem,že trestní oznámení podával advokát Dítě z Olomouce.

ad-ga ( 15. října 2015 08:39 )

a hlavně jim všecko sebrat. Na takový majetek nemohli našetřit normálně.

tgbg ( 15. října 2015 08:20 )

Stačí jedno slovo a každému je vše jasné. "ČSSDák".

Zobrazit celou diskusi