Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Skleník s masožravkami za 200 milionů se dostal až před Ústavní soud

Autor: ČTK, kle - 
14. října 2015
11:59

Pražská botanická zahrada podala stížnost k Ústavnímu soudu ve svém sporu s architektem Zdeňkem Deylem. Zahrada požaduje vrácení zálohy 2,5 milionu korun za projektovou dokumentaci skleníku Fata Morgana. Dovolání odmítl zahradě již v létě Nejvyšší soud.

Ústavní soud obdržel stížnost v září. Jako zpravodaj ji dostal na starost Jan Filip. Mluvčí zahrady Lucie Herberová sdělila, že zahrada hospodaří s veřejnými prostředky a musí hájit své majetkové zájmy.

„Existuje-li pochybnost o správnosti jakéhokoli, tedy i soudního rozhodnutí, které je pro Botanickou zahradu hlavního města Prahy negativní, je její povinností, aby využila všechny legální prostředky, které k ochraně svých oprávněných zájmů a svěřeného majetku má,“ uvedla Herberová.

Skleník za 200 milionů? Předražený

Smlouvu s Deylem zahrada uzavřela v roce 1996. O tři roky později, ještě před dokončením díla, od smlouvy odstoupila. Zahrada požadovala vrátit již vyplacené peníze. Soudy v letitém sporu nakonec dospěly k závěru, že suma architektovi náleží za práci vykonanou před ukončením smlouvy a jako náhrada vynaložených nákladů.

V jiném soudním sporu se Deyl domáhal zaplacení víceprací na projektu skleníku. Zahrada letos v lednu informovala, že spor skončil smírem, Deyl měl dostat do 15 dnů více než 1,1 milionu korun. Deyl navíc žaloval zahradu také kvůli údajnému porušení svých autorských práv, jež spočívalo v předání projektu jiným osobám a firmám.

Výstavba Fata Morgany se nakonec oproti původním odhadům několikanásobně prodražila a přišla na 200 milionů korun. Kvůli předražení musel odejít z funkce někdejší šéf zahrady Jiří Haager.

Motýli i masožravky. Fata Morgana je mezi lidmi oblíbená:


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi