Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Zdravé“ chipsy na pranýři. Jdou z výrobny kromě zápachu i škodlivé splašky?

Autor: Daniela Soukalová - 
14. října 2015
05:00

Nejen že obyvatele Nehvizd u Prahy trápí zápach linoucí se z výrobny zdravých chipsů, problém má nejspíš i tamní čistička odpadních vod. Právě do ní se má totiž dostávat olej z výrobny zeleninových lupínků. Podle zastupitelstva teď funguje tak, jako by v obci žilo mnohonásobně více lidí. Problémy měly nastat při spuštění výroby Tretter's chips. Firma se ale hájí tím, že není v současné době vůbec známo, kdo vodu znečišťuje.

Kolem zeleninové brambůrkárny v Nehvizdech se objevují další znepokojující informace. Nejen že obyvatele obce dusí zápach ze smažení těchto chipsů a firma podniká v nezkolaudovaných prostorách, výroba může navíc ohrožovat i provoz nově zrekonstruované čističky odpadních vod.

Podle informací ze zastupitelstva obce je momentálně čistička na výkonu potřebném pro 15 tisíc obyvatel a ne jen pro 2500, kteří v ní fakticky bydlí. „Nejspíš tam vypouští olejem znečištěné odpadní vody do kanalizace a nám to jde na čističku a ta si s tím neumí poradit,“ uvedl pro Blesk.cz předseda stavební komise a životního prostředí Ricard Sedlický.

Kdo zatěžuje čističku?

Obec přitom nedávno do oprav čističky investovala přes 12 milionů korun. Teď se ale zanáší. Problémy měly nastat při startu podnikání firmy Tretter’s chips v Nehvizdech. „To, že znečišťujeme vodu, jsme se dozvěděli, když jsme byli na nějakém poloveřejném zasedání minulý čtvrtek na obci,“ řekl pro Blesk.cz majitel firmy Michal Tretter.

Podle Trettera ale ještě nebyly hotové rozbory vody, které v areálu měla odebírat specializovaná firma VaK Zápy. Právě tato společnost je provozovatelem nehvizdské kanalizace a má na starost i tamní čističku odpadních vod. „Navíc nám nedokázali odpovědět na to, jestli to měřící místo není náhodou v tom areálu napojené na dalších sedm subjektů, které tam podnikají,“ dodal Tretter.

V komerčním areálu je podle informací ze zastupitelstva kromě výrobny zeleninových chipsů firma zabývající se kovovýrobou, pneuservis, výrobna nábytku z palet, kamenictví nebo kravín.

Inspekce už Tretter's jednou zavřela

Firma měla problémy už dříve. A to v bývalém provozu ve Stříbrné Skalici. V minulém roce ji uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Kontrola tam totiž objevila zcela nevyhovující hygienické podmínky.

Ve výrobně byla plíseň na stropě, stěnách, radiátorech a v oblasti vzduchotechniky a digestoří. Silně znečištěné pak podle inspektorů byly i boční stěny fritéz a hůře přístupná místa provozu. Majitel podle nich nezajistil adekvátní podmínky pro provoz potravinářského podniku podle právních předpisů.

Firma tak nesměla do nápravy používat nevyhovující úseky výroby, což byla smažírna, přípravna a prostor s odstředivkou tuku. Zároveň se společností inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

tgbg ( 14. října 2015 09:39 )

To za komunistů nebylo. Nic zdravého se nevyrábělo a všude byl zápach i škodlivé splašky.

Zobrazit celou diskusi