Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nahlédli jsme Volkswagenu pod výfuk: Jak vypadá testování emisí?

Autor: bru/ČTK - 
13. října 2015
18:40

Nové dieselové vozy koncernu Volkswagen plní podle nezávislého testu pro ministerstvo dopravy emisní normy, pro které byly homologované. Testem, který ministerstvo zadalo kvůli skandálu VW kolem obcházení měření emisí, prošel nový VW Golf i Škoda Superb, certifikované pro normu Euro 6. V pověřené zkušebně Tüv Süd to dnes uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Zkušebna testovala Škodu Superb třetí generace s motorem 2,0 TDI a VW Golf sedmé generace s naftovým motorem 1,6 TDI. "Tyto vozy podle standardního homologačního cyklu vyhověly homologačním podmínkám," uvedl ministr. Podle něj bylo cílem testu zjistit, zda nově prodávaná auta neporušují zákon.

"Výsledky poskytnuté příslušným útvarem ministerstva dopravy a nezávislou zkušebnou potvrzují již dříve avizované prohlášení společnosti Škoda, že nově vyráběné a prodávané vozy splňují emisní normu EU6, vyhovují všem legislativním požadavkům a ekologickým standardům. Věříme, že tyto pozitivní výsledky nezávislých měření pomohou při dalších jednáních s příslušnými autoritami," reagoval na výsledky mluvčí Škody v ČR Vítězslav Pelc.

Ťok zopakoval, že vedle nových vozů koncernu VW, které jsou v současnosti v prodeji, nechá ministerstvo otestovat i auta, která jsou vybavená motorem s řídící jednotkou umožňující obcházení emisního měření. A to jak v původním stavu, tak po úpravě, která měla problematický software vyřadit. Testovat by se mělo také v režimu, který co nejvíce simuluje běžný provoz. V budoucnu se počítá s testy vozů dalších značek mimo koncern VW.

Proč se dalo měření emisí obejít?

Obcházení emisí bylo umožněno tím, že software řídící jednotky uvedených motorů je schopný rozpoznat, kdy se vozidlo nachází na homologačním měření emisí, a přepne jej do ekologického režimu, při kterém motor produkuje nižší objem škodlivin. Při běžném pravidelném měření emisí v rámci STK podle odborníků z Tüv nebo Dekra k přepnutí nedochází. Na problém upozornila v polovině září americká agentura pro životní prostředí.

Jak vypadá testování? Podívejte se ve fotogalerii:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi