Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šlachta a Ištvan spustili rozsáhlou razii. Vyrazili i do bytu exministra Langera

Autor: ČTK, zst, simao - 
13. října 2015
10:05

K nečekanému policejnímu zásahu došlo v úterý v Praze i Olomouci. ÚOOZ rozjel rozsáhlou razii, údajně se týkající prý i fotovoltaické elektrárny Ševětín. Na domovní prohlídku vyrazili policisté i do olomouckého bytu exministra Ivana Langera, kterého zadrželi. Akce Vidkun je však opředena řadou záhad. Policejní prezident Tuhý prozradil pouze to, že jde o korupci a podezření na zneužití pravomocí veřejného činitele. Jména nekomentoval.

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vedeného Robertem Šlachtou od úterního rána zasahovali v Praze a Olomouckém kraji. Policie zatkla několik lidí a v jejím hledáčku jsou – stejně jako při pádu vlády Petra Nečase – i politici. Podle České televize souvisí akce se solární elektrárnou Ševětín a detektivové si posvítili i na policejní prezidium. Podle Práva se celá kauza týká i exministra Ivana Langera, kterého policisté zadrželi.  

Zásah v Langerově bytě v Olomouci 

ČT uvedla, že zhruba kolem 10. hodiny vyrazilo několik policistů do bytu Ivana Langera v centru Olomouce. Exministr vnitra měl být podle ČT při prohlídce přítomen. Policie zasahovala podle ČTK také na olomouckém hejtmanství, krajském ředitelství olomoucké policie a v domě podnikatele Ivana Kyselého, se kterým bývá Langer spojován. Právě od Kyselého si Langer půjčil peníze na opravu nemovitosti v Olomouci.  

ÚOOZ vyrazil 13. října 2015 na zásah do bytu Ivana Langera v Olomouci. ÚOOZ vyrazil 13. října 2015 na zásah do bytu Ivana Langera v Olomouci. | ČTK

Server Novinky.cz ráno napsal, že právě Langer a Kyselý byli na policejním prezidiu u výslechu. Zadržen prý byl rovněž náměstek z olomouckého krajského ředitelství policie Karel Kadlec. Česká televize uvedla, že se policie zajímala i o Radka Petrůje z krajského ředitelství policie v Olomouci a Tomáše Uličného z olomouckého oddělení GIBS. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na to konto bez bližších podrobností sdělil, že "to, co se píše v mnohých médiích, se nemusí zakládat na pravdě". Policejní prezident Tomáš Tuhý ho prý ujistil, že k únikům informací ze zásahu nedochází. 

U Langerova domu v centru Olomouce byla dopoledne minimálně tři policejní auta, do jeho domu vešel také muž s policejní páskou, videokamerou a posléze s objemným kufříkem. Exministr Langer se odmlčel, svůj mobilní telefon nebral. Kolem 19. hodiny jej policisté v kuklách přivezli a i s ním šli do domu.  

Podobné auto vyrazilo i před dům Langerova přítele Kyselého. V souvislosti s podezřením na úzké vazby na Kyselého a bývalého vysoce postaveného politika Langera vyšetřovala v minulosti Generální inspekce bezpečnostních sborů právě jednoho z náměstků olomouckého policejního ředitele. Zabývala se tehdy také tím, zda mohly mít jejich vztahy vliv na vyšetřování některých kauz. Inspekce však nakonec případ odložila.

Server Neovlivní.cz uvedl, že na razii vyrazili policisté i do Langerova bytu v Pařížské ulici v centru Prahy. „Jsou prováděny úkony trestního řízení na několika místech v ČR, mimo jiné v Olomouci a v Praze. Týká se to zneužití pravomoci úřední osoby, přijímání úplatku a podplácení,“ nepotvrdil však zásah u Langera v pražském bytě Ivo Ištvan, který šéfuje státnímu zastupitelství v Olomouci. 

Policejní prezident: Mlčení kolem podezřelých

ÚOOZ ani dozorující státní zastupitelství v Olomouci nechtěly případ podrobněji komentovat. „V současné době je zadržena, předvedena či vyzvána k podání vysvětlení celá řada osob, které mohou ve věci poskytnout detektivům cenné informace. Ke konkrétním osobám či jejich počtu se nebudeme nijak blíže vyjadřovat. O konkrétních číslech budeme informovat až v souvislosti se zahájením trestního stíhání,“ informoval v úterý dopoledne mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. 

Razie ÚOOZ: Státní zástupce Pavel Komár, který vchází do domu Ivana Langera v centru Olomouce Razie ÚOOZ: Státní zástupce Pavel Komár, který vchází do domu Ivana Langera v centru Olomouce | ČTK

Krátkou tiskovku si na třetí hodinu odpolední připravil policejní prezident Tomáš Tuhý. „Od ranních hodin naši detektivové provádí některé úkony trestního řízení na několika místech. Této kauze předcházel podnět policie, kdy vydali důvodné podezření, že dochází k protiprávnímu jednání zejména směrem ke korupci ve formě podplácení a také k podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele,“ uvedl Tuhý v sídle Policejního prezidia. 

ČT uvedla, že protikorupční policie se bude patrně zajímat také o ředitele úřadu kriminální policie Milana Pospíška a náměstka ředitele protikorupční policie Jiřího Jacha. Ani Tuhý jména nepotvrdil, pouze obecně sdělil: „Mimo jiné byly ty dnešní úkony zaměřeny také na prostory Policie ČR a to konkrétně v jednom z krajských ředitelství a také v jednom útvaru s celorepublikovou působností, který spadá pod Policejní prezidium.“ 

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že podnět k zahájení trestního stíhání uvnitř policie dala policie sama. "To znamená, že pro vedení policie to nebyla nová informace. Já jsem velmi rád, že se policie nebojí sáhnout do vlastních řad. Jasně to ukazuje, že vedení policie jde správným směrem," řekl. 

Akce Vidkun

Šéf policie Tuhý pak potvrdil, že dochází ke soustřeďování důkazních prostředků, podávání vysvětlování některých osob a domovním prohlídkám na několika místech v ČR. Konkrétní výstupy a výsledky očekává až v průběhu několika dnů.

Jakou roli tedy v případu hraje Ivan Langer, to stále není jasné. Jak uvedly novinky.cz, akce dostala krycí jméno Vidkun. Název odkazuje na jméno politika a kolaboranta s nacisty Vidkuna Quislinga, nechvalně proslulého norského fašisty. 

Zda jde tedy o razii v oblasti solární energetiky není stále oficiálně potvrzeno. Podle nedávných informací Respektu však při stavbě fotovoltaického parku v Ševětíně zmizelo sto milionů korun. Stavba má být spojena s advokátní kanceláří bývalého ministra Langera, která to popírá. 

Langer podle informací Blesku zajišťoval prodej pozemků pro ČEZ za výrazně nadsazené sumy, jde asi o pětinásobek hodnoty. 

Fotovoltaická elektrárna Ševětín na Českobudějovicku je s instalovaným výkonem 29,9 MW třetí největší fotovoltaickou elektrárnou v Česku. Vlastníkem elektrárny, která zahájila provoz v prosinci 2010, je polostátní ČEZ. Společnost ČEZ nemá zatím k zásahu žádné informace. „Zatím o tom nic nevíme,“ řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. 

 

ginna15 ( 14. října 2015 18:35 )

1000 %pravda

naidka ( 13. října 2015 20:29 )

cabogaj ( 13. října 2015 19:47 )

Jako vždy to bude do ztracena. Mafie se nedá.

villi ( 13. října 2015 19:27 )

PROŠETŘIT CELOU ODS !!! ČLEN PO ČLENU !!! A ZRUŠIT TUTO VLASTIZRÁDNOU SEBRANKU !!!

frantaklika ( 13. října 2015 18:53 )

Prohledávat byty bývalého ministra vnitra, který už zná všechny fígle zlodějů a tunelářů? To si opravdu Ištván myslí, že je Íčko takový de*bil? Tady se ukazuje, že Ištván pouze kalí vodu.

Zobrazit celou diskusi